Memorandum je ništetan jer ipak obvezuje?

Memorandum je ništetan jer ipak obvezuje?

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je jučer na internetu objavljen Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills Properties, taj je dokument glavna tema sjednice Gradske skupštine. Uoči sjednice, gradski odbor SDP-a poručio je da će zatražiti pokretanje postupka utvrđivanja ništetnosti memoranduma.

Zagrebački SDP od Općinskog državnog odvjetništva zatražio je utvrđivanje ništetnosti Memoranduma koji je potpisan za projekt "Zagrebački Manhattan". Dok gradonačelnik tvrdi da se radi o neobvezujućem dokumentu, SDP-ov Matej Mišić pronašao je čak 5 obvezujućih članaka - Najsporniji je članak 14 kojim je gradonačelnik prekršio Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, Statut Grada Zagreba i Zakon o Gradu Zagrebu. Tim člankom gradonačelnik se obvezao da prostorom dijela Zagrebačkog Velesajma, Stadiona NK Lokomotiva i Hipodroma neće raspolagati niti ih prodavati u roku od najmanje 6 mjeseci.

Vi brkate ugovor i memorandum - rekao je gradonačelnik Milan Bandić dodavši da ugovor obvezuje strane potpisnice, a memorandum ne obvezuje nikoga - To je dijametralno suprotni papir!

Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" s govornice je poručio što misli o Bandićevim potezima - Kada ćete dati ostavku i prestati raditi štetu ovom gradu i prestati narušavati kvalitetu života u gradu?

Nakon objave Memoranduma pažnja se usmjerava na GUP koji će se pred Skupštinom naći u listopadu. HDZ će ga podržati ako bude usklađen s procedurom koju propisuje ministarstvo i ako amandmani te stranke budu prihvaćeni - poručio je HDZ-ov predsjednik Skupštine Drago Prgomet.