Međunarodna akreditacija Specijalnoj bolnici za plućne bolesti

Međunarodna akreditacija Specijalnoj bolnici za plućne bolesti

Goran Jakuš/PIXSELL

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici prva je javnozdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je dobila međunarodnu akreditaciju kvalitete zdravstvene zaštite. U njoj pacijenti mogu dobiti zdravstvene usluge na razini Europske unije.

Bolnica kojoj je osnivač Grad Zagreb, ima 34 kreveta za palijativne pacijente, najviše u Hrvatskoj. A spomenutu akreditaciju dobila je nakon dvogodišnjeg procesa usavršavanja svojih usluga i organizacije te uz međunarodno nadziranje. Ploča s tekstom akreditacije otkrivena je na bolničkom ulazu.

Više od 270 kriterija koji se tiču i medicinske djelatnosti u užem smislu, ali i u širem smislu organizacije rada cijele bolnice i kroz te dvije godine, prema procjeni neovisnih vanjskih ocjenitelja, zadovoljili smo kriterije međunarodne akreditacije, što znači da radimo prema standardima koji su visokoprihvaćeni kao kvalitetni, rekao je ravnatelj Marinko Artuković. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je pak da bi uskoro i druge hrvatske zdravstvene ustanove trebale krenuti u postupak međunarodne akreditacije zdravstvene zaštite.

Na svečanost predstavljanja akreditacije ponešto je zakasnio gradonačelnik Milan Bandić koji je zbog povrede nožnog zgloba hodao na štakama. A uspjeh Specijalne bolnice za plućne bolesti usporedio je s djelatnošću našeg velikog zdravstvenog prosvjetitelja Andrije Štampara. 

Na kraju, istaknuto je da je tijekom postupka međunarodne akreditacije spomenuta bolnica povećala svoju učinkovitost za čak 80 posto.