Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Tomislav Miletić/PIXSELL

U povodu obljetnice Kristalne noći naš se grad prijepodne pridružio obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma. Inicijativu naziva "Govor mržnje možete prikriti - ali tragovi ostaju" suorganizirali su Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije.

Prigodni program organiziran je na Cvjetnom trgu. Na ondje postavljenom informativnom štandu građani su se mogli informirati o tome što je govor mržnje i kako se sve manifestira.

Akcijom uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, 9. studenoga, želi se upozoriti građane da je fašizam u raznim oblicima i dalje aktualan problem protiv kojega se trebamo boriti - pojasnio je za HINU Marin Živković iz Mreže mladih. Govor mržnje još je prisutan, primjerice u fašističkim oznakama, grafitima i parolama na javnim površinama, a našom se akcijom želi upozoriti upravo na razne prikrivene načine njegova manifestiranja te, na drugoj razini, na to da su njegove posljedice trajnije od samih grafita ili natpisa na zidovima - pojasnio je Živković.

Cvijeta Senta iz CMS-a istaknula je da govora mržnje, iako možda više nije prisutan u formi kao poticanje na mržnju i nasilje, kako je definirano kaznenim zakonom, u blažoj varijanti ima jako puno, a očituje se kao zapaljujući, diskriminatorni govor.

Nakon druženja na Cvjetnom trgu organizirana je jednosatna edukativna šetnja središtem grada po mjestima važnima za antifašističku borbu i vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu. Time se naš Grad pridružio aktivnostima kojima se i u Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli na različite načine obilježio Međunarodni dan borbe protiv fašizma u povodu obljetnice Kristalne noći, pogroma Židova organiziranog diljem nacističke Njemačke i Austrije u noći s 9. na 10. studenoga 1938. Tada su stotine Židova ubijene, a 30 tisuća je uhićeno i poslano u nacističke logore smrti.