Međunarodni je dan zimskog bicikliranja

Međunarodni je dan zimskog bicikliranja

Sanjin Strukić/PIXSELL

Međunarodni dan zimskog bicikliranja - Winter bike to work day, projekt je pokrenut u Kanadi godine 2013., s ciljem da se potaknu građani da na posao idu biciklom bez obzira na vremenske uvjete. Akciji se prošle godine pridružio i naš grad te osvojio prvo mjesto po broju prijavljenih građana.

Zahvaljujući odzivu, Zagreb je i ove godine perjanica zimskog bicikliranja. Vodeći se prošlogodišnjim rezultatima, odnosno odličnim odzivom građana na akciju, Udruga Sindikat biciklista odlučila je poduprijeti je i ove godine. Jutros su za bicikliste organizirali pravi zdravi doručak, voće i jogurt, i već od ranih sati bilo je jasno da je zanimanje za akciju i ove godine premašilo očekivanja. Neki od njih otkrili su nam da im je bicikl gotovo uvijek prvi izbor:
Pa, idem biciklom svaki dan kad mi je prilika, osim kad kiša pada, nisam se na to odlučio.
Kad je kiša, stavim kabanicu i samo hrabro. Mokra sam, ali nema veze. Bolje nego tramvaj - kazala je pak jedna naša sugrađanka.

Vožnja biciklom ekološki je, jeftiniji i zdraviji način kretanja gradom - poručuju organizatori - Udruga Sindikat biciklista.

Tena Šarić uime Udruge, gostujući u našemu programu, građane je još jedanput pozvala da im se priključe: biciklisti se mogu prijaviti na stranici organizacije i po tom broju prijava Zagreb je ove godine prvi isto kao što je bio i prošle godine prvi.

Priključiti se možete još uvijek. Vremena imate do 17.30 h.

Naime, Udruga Sindikat biciklista - pripremila je prigodni program i za poslijepodne. U 17:30 okupljaju se kod Hrvatskog narodnog kazališta i kreću na simboličnu vožnju kroz grad kako bi pokazali da se velik broj građana koristi biciklom ne samo do posla, nego i općenito kao prijevoznim sredstvom.
I za kraj podsjetnik - za večeras - svjetla su obvezatna!