Milan Bandić dobiva počasni doktorat?

Milan Bandić dobiva počasni doktorat?

foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je da je prijedlog o dodjeli počasnoga doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću ušao u redovnu proceduru Sveučilišta te da će na današnjoj sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o njemu dati svoje mišljenje.

Sveučilište u Zagrebu dobilo je s Muzičke akademije prijedlog da se gospodinu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Oni su ga široko obrazložili i danas će u redovitoj proceduri na sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o tome dati svoje mišljenje, potvrdio je Hini rektor Damir Boras.

Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću stigao je na Sveučilište u petak iz uprave Akademije te da ga je potpisao dekan Dalibor Cikojević. Riječ je o redovnom prijedlogu koji obrazlaže zasluge zagrebačkoga gradonačelnika za razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

- Mi smo ga proučili i vidjeli da je potpuno legitiman, istaknuo je Boras dodavši će konačnu odluku donijeti Senat na temelju izvještaja povjerenstva.

Prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću jedna je od četrdeset točaka na današnjoj sjednici Senata, na kojoj će, uz ostale redovne teme, biti i 25 međunarodnih projekata za čije su potpisivanje dekani zatražili suglasnost Senata jer je riječ o projektima višima od tri milijuna kuna.

Prema statutu Sveučilišta u Zagrebu, počasne doktorate i počasna zvanja dodjeljuje Senat. Počasni doktorat može se dodijeliti osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi.

Postupak dodjele mogu pokrenuti obrazloženim prijedlogom pojedina sveučilišna tijela, sastavnice Sveučilišta ili pojedinci.

Senat, kada dobije obrazloženi prijedlog, imenuje stručno povjerenstvo, a temeljem izvješća toga povjerenstva, donosi konačnu odluku od dodjeli počasnoga doktorata.

Prvi počasni doktorat zagrebačkoga Sveučilišta dodijeljen je 1913. Tadiji Smičiklasu, a među počasnim doktorima su i Nikola Tesla, Dragutin Gorjanović KrambergerLavoslav RužičkaVladimir Nazor,Vladimir PrelogNiels BohrErnest BlochPrimo NebioloLinus PaulingAlois MockSuleyman DemirelMargaret ThatcherRobert BadinterBranko LustigMirjan Damaška i Milko Kelemen.

U mandatu rektora Borasa počasni doktorati dodijeljeni su književnom povjesničaru i teoretičaru Stanku Lasiću, bosansko-hercegovačkom političaru i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i profesoru emeritusu Danielu Haggeu sa Sveučilišta u Orléansu. Bude li mu dodijeljen počasni doktorat, Milan Bandić bit će 101. na tom popisu.