Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama!

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama!

Tomislav Miletić/PIXSELL

One Billion Rising - Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama svjetska je kampanja koju već četvrtu godinu u Hrvatskoj organiziraju Centar za ženske studije s udrugama civilnoga društva. Održava se u više od 200 zemalja, a u Hrvatskoj u desetak gradova.

U nešto više od godine dana 16 žena različite dobi ubili su muškarci s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. A iako posljednjih deset godina pada broj prekršajnih djela nasilja u obitelji, sve je više kaznenih djela - lakših ili težih tjelesnih ozljeda.
Ne mogu se o nasilju nad ženama, odnosno o obiteljskom nasilju brinuti samo ženske udruge, istaknula je organizatorica kampanje Rada Borić.

Ove su godine u središtu pozornosti žene koje su dvostruko marginalizirane - žene s invaliditetom, Romkinje, žene koje žive u zatvorskome sustavu i žene izbjeglice.

Jasmina Salihi iz UNDP-a ustvrdila je kako su Romkinje suočene i s društvenim nasiljem - nema ih u državnoj administraciji i upravi. Njih 80 % od 16. do 24. godine ne radi.

Prigodan program u našemu je gradu održan na Cvjetnom trgu uz potporu 20-ak udruga.

Izjava organizatorice R.Borić