Ministar Banožić s građanima Zagreba potpisao prva rješenja o najamnini

Ministar Banožić s građanima Zagreba potpisao prva rješenja o najamnini

Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar državne imovine Mario Banožić uručio je prva rješenja o najamnini građanima čije su nekretnine stradale u potresu. Prve ugovore potpisali su oni koji su smješteni u Studentskom domu "Cvjetno naselje". Tamo se trenutno nalazi 514 građana, a prvih 16 obitelji danas je dobilo rješenje o najmu.

Oko 146 zahtjeva građana podneseno je Ministarstvu državne imovine za financiranje najma stanova u kojima će biti smješteni nakon što su njihove nekretnine stradale u potresu. Ministar Mario Banožić prve ugovore potpisao je sa stanarima Cvjetnog naselja.

Unatoč potisanim ugovorima, građani su nezadovoljni jer oni samo privremeno rješavaju njihov problem, a razočarani su i Gradom koji im, kako ističu, nije dovoljno pomogao.

Mnogi građani pogođeni potresom su u nedoumici oko procijenjenog stanja njihovih nekretnina koje su neuseljive iako su dobile žutu oznaku. Ministar Banožić i njih poziva da se jave na javni natječaj Ministarstva kako bi u tom slučaju dobili crvenu oznaku.

Nezadovoljstvo građana kometirao je i gradonačelnik Milan Bandić koji je kritizirao Vladine mjere o najmu stanova jer građani ne žele najam nego svoje domove, istaknuo je, a za to je potrebno žurno donijeti Zakon o obnovi, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Ministar Banožić poručio je kako bi kroz dva tjedna trebali zbrinuti sve privremene stanovnike Cvjetnog naselja, no budući da je riječ o različitim pojedinačnim situacijama za rješavanje mnogih slučajeva trebat će surađivati s Gradom Zagrebom.