Mirnu subotu narušio prosvjed u Maksimiru

Mirnu subotu narušio prosvjed u Maksimiru

Stanari Bukovačke ulice u Maksimiru, njih 50-ak, od jutros prosvjeduju ispred svojih kuća, jer im je, kako tvrdi predstavnica stanara Melita Rendić, preko noći, na privatnoj kući u susjedstvu niknula VIPnetova bazna stanica.

Riječ je o repetitoru, koji u krugu 400 metara na stanovnike ima štetnu, pa čak i smrtonosnu snagu zračenja - upozorili su okupljeni stanovnici Maksimira. Da se nešto čudno događa stanari su posumnjali jučer kada su na kući na adresi Bukovačka 78 počeli radovi na krovu, a izvođači radova su im prvo rekli kako postavljaju solarne ploče, da bi se kasnije ispostavilo kako je riječ o velikoj anteni mobilnog operatera, ističe Rendić. Uzrujani i šokirani, stanari iz obližnjih kuća su se odmah pobunili i pozvali policiju, koja je radove zaustavila jer izvođač nije uz sebe imao sve potrebne dozvole. No, već jutros, radovi su nastavljeni. Vlasnica je navodno u Švicarskoj, a kuću je iznajmila podstanarima, iznosi detalje Rendić.

Napominje i kako je policija dolazila i jutros, no kažu kako se radovi izvode po propisima. Uplašeni za svoje zdravlje i zdravlje svoje djece stanari okolnih kuća za ponedjeljak najavljuju podizanje kaznene prijave. Dodaje kako će im u borbi protiv štetnog zračenja pomoći i Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja - HUZEZ, a o svemu su izvijestili i Ministarstvo za zaštitu okoliša koje im je potvrdilo snagu štetnog zračenja repetitora za ljudsko zdravlje.