Mjesec borbe protiv raka pluća

Mjesec borbe protiv raka pluća

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka pluća, Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra" predstavila je kampanju "Govorimo o raku pluća 2019" i najavila Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća.

Karcinom pluća vodeći je uzrok smrtnosti od raka kod muškaraca te svake godine od te bolesti u našoj zemlji umre oko 2 tisuće i 900 osoba. Glavni uzrok je pušenje i dok se u europskim zemljama bilježi trend smanjenja broja pušača, od Hrvatske je lošija jedino Bugarska. Zbog toga je važno probudit svijest o štetnosti pušenja, važnosti preventivnih pregleda kod rizičnih skupina i aktivnom stilu života.  

Rizik nastanka raka pluća znatno raste sa starosnom dobi. Gotovo 70 posto osoba s rakom pluća starije su od 65 godina, a manje od 3 posto ukupnog broja oboljelih čine osobe mlađe od 45 godina. Premda su danas predstavljene nove metode liječenja raka pluća, oboljeli sami mogu spriječiti da do njega niti ne dođe.

U našoj zemlji puši čak 31,1 posto odraslih, a ono prvo što mogu napraviti kako bi spriječili pojavu bolesti je prestati pušiti. U tome im može pomoći i Škola nepušenja u kojoj se odvijaju besplatni programi koji pušačima pomažu da se odreknu te šetene ovisnosti.