"Monty Python's Spamalot" u Komediji

"Monty Python's Spamalot"  u Komediji

Premijera mjuzikla "Spamalot Montyja Pythona" u Komediji, uglazbljena verzija montipajtonovske vizije legende o kralju Arthuru, donijela je dašak slavne britanske skupine komičara i njihove legendarne duhovitosti.

Mjuzikl "Monty Python's Spamalot" Erica Idlea i Johna Du Preza u režiji Igora Mešina premijerno je izveden u kazalištu Komedija.

Izvornu produkciju na Broadwayju producirali: Boyeet Ostar Productions, The Shubert Organization, Arielle Tepper Madover, Stephanie McClelland / Lawrence Horowitz, Elan V McAllister / Allan S. Gordon, Indipendent Producers Network, Roy Furman, GRS Associates, Jam Theatricals, TGA Entertainment, Live Nation

Jedan od najživahnijih kreatora Montyja Pythona, Eric Idle, napisao je libreto i stihove  ovog mjuzikla koji je premijerno izveden na Broadwayu 2005. Eric Idle stvorio je nevjerojatno smiješan i apsurdan libreto koji, u najboljoj maniri Montyja Phytona pretvara glupost u umjetnost. Monty Python’s Spamalot priča je nastala prema motivima iz filma Monty Python and Holly Grail. Nadahnut srednjovjekovnim kronikama o kralju Arthuru, Eric Idle u njih je upleo sve čega se mogao dosjetiti, temeljeći radnju svog mjuzikla na apsurdnom i nevjerojatno duhovitom asocijativnom nizu događaja kojemu je arturijanska legenda samo povod. Počevši svoju priču o kralju Arthuru i njegovu dobu povijesnim uvodom o srednjovjekovnoj Engleskoj, Idle nastavlja miješati mitološke, legendarne i povijesne motive u nerazmrsivu, ali i duhovitu priču u kojoj Lady of the Lakekoja Arthuru daje mač Excalibur, Robin sakupljač leševa i Lance – nevjerojatno zgodan, ali vrlo nasilan čovjek, nisu drugo do likovi čiji će postupci zabaviti publiku.

Mjuzikl Monty Python’s Spamalot na pozornicu Kazališta Komedija postavit će Igor Mešin koji je dosadašnjim režijama Malog dućana strave i Skidajte se do kraja pokazao kako zna i može izići na kraj s duhovitim, ali i pomaknutim autorskim perspektivama koje mjuzikl čine još zanimljivijim i nimalo trivijalnim žanrom. Monty Python’s Spamalot nagrađen je trima nagradama Tony, dobio je 14 nominacija, te je proglašen najboljim mjuziklom u Americi u sezoni 2004. / 2005. Nakon ogromnog uspjeha koji je postigao na pozornicama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije, vrijeme je da ga vidi i u njemu uživa i hrvatska publika.