Možemo li porezima oživjeti i ojačati gospodarski rast?

Možemo li porezima oživjeti i ojačati gospodarski rast?

Foto: sajmovi.eu

Kako porezima dinamizirati gospodarski rast - naziv je to današnje konferencije na kojoj su istaknuti predavači i panelisti nastojali ukazati na potrebu reforme regionalnog ustroja i redefiniranja centralne i lokalne vlasti, koja se ne može ostvariti bez odgovarajućih promjena u poreznom sustavu.

Promjene kroz koje naš porezni sustav mora proći prije svega se odnose na njegovo pojednostavljivanje odnosno na povećanje digitalizacije radi povećanja učinkovitosti. Uz to, potrebno je urediti odnos lokalnih i središnjih vlasti te uskladiti porezne i regionalne politike. Stoga je na konferenciji naglasak stavljen na model fiskalne decentralizacije - koja podrazumijeva veću financijsku neovisnost lokalne i regionalne samouprave.

Sva najnovija istraživanja pokazuju da nema automatizma jer može biti poticajno, a može imati negativne efekte. Znači, bit će govora o najboljim rješenjima na razini gradova, ali i države - naročito naše koja je jedno malo i otvoreno gospodarstvo koje se treba što bolje pozicionirati u ovim uvjetima, naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. 

Iako je porezna reforma donijela određene pozitivne promjene u gospodarskom rastu naše zemlje, one nisu dovoljne, istaknuo je na konferenciji ekonomski analitičar Guste Santini, naglasivši kako porezni sustav treba biti u funkciji gospodarskog razvoja, ali i osiguranja socijalne sigurnosti.