MSU u Noći muzeja predstavlja novi mural

MSU u Noći muzeja predstavlja novi mural

Grgur Žucko/PIXSELL

Muzej suvremene umjetnosti pripremio je za Noć muzeja, 29. siječnja, program u okviru kojega će, uz aktualne izložbe, predstaviti novi mural kolektiva "Pimp My Pump" i otvoriti izložbu "Sjećanja jedne pijanistice" Marije Novaković.

U NO galeriji  moći će se razgledati crteži i slike, pretežito autobiografskog karaktera samouke umjetnice Marije Novaković (1885.), jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske umjetnosti, koja je nakon duševnog sloma stvorila intrigantan opus u Klinici za psihijatriju Vrapče, gdje je bila od 1932. do svoje smrti 1960. godine. 

Iako je završila studij glasovira u Beču, studirala operno pjevanje i desetak godina na klaviru pratila projekcije nijemih filmova u njemačkim kinima, afirmirala se u slikarstvu, koje joj je bio terapija tijekom liječenja. Muzejska savjetnica Nada Beroš imat će tematsko vodstvo u stalnom postavu "Zar je to umjetnost?", dok će Saša Begović, partner u 3LHD i Maroje Mrduljaš, sukustos izložbe "3LHD interakcije" voditi posjetitelje kroz dvadesetak godina rada tog arhitektonskog studija. U Noći muzeja će se predstaviti i katalog izložbe. 

U Prostoru za povremene izložbe postavljena je izložba Tadeja Pogačara, jednog od najvažnijih slovenskih suvremenih slovenskih umjetnika, autora P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja suvremene umjetnosti, a posjetitelji će imati priliku razgledati i didaktičku izložbu iz Arhiva Ivana Picelja. Na trećem katu Zbirki u pokretu predstavit će se kolekcija radova umjetnika neoavangardnog, antiumjetničkog i antikomercijalnog pokreta Fluxus. Kako je nastao pod snažnim utjecajem ideja Johna Cagea, u tom će prostoru operna pjevačica Marija Lešaja izvesti Cageovu skladbu "Aria". 

Za Noć muzeja će biti otvoreni i MSU-ovi Arhiv Tošo Dabac u Ilici, te Zbirka Richter na Vrhovcu.