Na Jarunu predstavljena eko vozila

Na Jarunu predstavljena eko vozila

Goran Jakus/PIXSELL

Na zagrebačkom moru građanima su predstavljena električna vozila, kao i ona na hibridni pogon - raznih marki i tipova, a nekima od vlasnika tih vozila - ministar Zmajlović uručio je priznanja.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je tom prilikom - rezultate projekta Vozim ekonomično. Kroz njega je s 15,5 milijuna kuna sufinancirana nabava ekološki prihvatljivijih vozila građanima i tvrtkama, a ove je godine subvencionirano više od 440 vozila. Zbog velikog zanimanja građana ta će se akcija, najavljeno je, nastaviti i iduće godine.

"...Želimo i ovom akcijom potaknuti građane da zajedno mijenjamo svijest o tome koliko je važno sačuvati okoliš, a to možemo učiniti i tako da postupno mijenjamo strukturu voznog parka u Hrvatskoj...", istaknuo je ministar Zmajlović. Ministar je najavio i donošenje uredbe koja regulira posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon pri registraciji vozila, a kojom će se uvesti pravedniji sustav naplate sukladno stvarnom stupnju onečišćenja. To će značiti da će više od polovice građana plaćati manji iznos pri registraciji vozila, pojasnio je Zmajlović.

Snježana Malić Limari, ravnateljica Parka prirode Medvednica najavila je da da će u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode pokrenuti nabavu ekološki prihvatljivijih vozila pod nazivom Zelena linija namijenjene našim parkovima i županijskim zaštićenim područjima.