Na Mostu slobode radovi do sredine kolovoza

Na Mostu slobode radovi do sredine kolovoza

Zarko Basic/PIXSELL

Počinju višemjesečni radovi na Mostu slobode. Sutra se postavlja posebna regulacija prometa, a od ponedjeljka kreće sanacija pješačkih staza. Najprije će se uređivati zapadni kolnik. Vozači će i dalje imati na raspolaganju dva prometna traka u oba smjera, ali malo uža pa će promet biti usporen.

Pomoćnik pročelnika gradskog ureda za promet Krunoslav Tepeš kaže da nogostup neće biti u funkciji dok budu trajali radovi na zapadnoj strani i obratno, kada se premjeste na istočni kolnik.

- Tijekom trajanja radova pješaci će biti preusmjereni na suprotnu stranu, neće biti omogućeno prometovanje biciklista pa je preporuka da siđu s bicikla i kao pješaci pređu most.

Tepeš ne očekuje značajnije gužve, samo u početnoj fazi kada se građani budu privikavali na novu prometnu situaciju.

Ovi radovi neće obuhvatiti sanaciju kamenih blokova koji već godinama otpadaju. U Gradu uvjeravaju da sigurnost mosta nije ugrožena.

- U ovoj fazi to nije obuhvaćeno. Ukrasni kameni blokovi ne predstavljaju nosive elemente pa nosivost i funkcionalnost samog mosta nije ugrožena. Vizualno to nije ugodno. Za sanaciju se priprema dokumentacija. S obzirom na to da je uzrok degradacije i vodoopskrbni cjevovod koji prolazi kroz samu konstrukciju Mosta slobode, navedene aktivnosti se koordiniraju s Vodoopskrbom i odvodnjom. 

Tepeš zaključuje da će dokumentacija biti pripremljena za 3 do 4 mjeseca nakon čega će se raspisati natječaj za radove.