Na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv epidemioloških mjera

Na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv epidemioloških mjera

Jurica Galoic/PIXSELL

Festival slobode 2.0 u organizaciji Inicijative Prava i slobode održan je na Trgu bana Jelačića gdje je nekoliko tisuća okupljenih po drugi put u mjesec dana izrazilo svoje nezadovoljstvo epidemiološkim mjerama Stožera protiv širenja zaraze koronavirusom.

Okupljeni su nosili transparente poput "Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature", "Neću i gotovo" i druge. 

U najavi događaja organizatori su naveli kako je "većini ljudi sada jasno da je bolest nazvana covid-19 zloupotrijebljena u svrhu političkih ciljeva koji obuhvaćaju provođenje čitavog raspona mjera i poteza koje nanose neviđene štete čovjeku i ljudima, a u korist idu samo manjim skupinama onih koji su na pozicijama ogromne moći".

Predsjednica Udruge roditelja aktivista Alma Demirović obratila se okupljenima:

-Ja vam neću pričati ni o covidu ni o bogu i neću se protiviti cijepljenju. Ja ću vam reći da trebate donijeti odluku po vlastitoj savjesti. Cijepljenje je obavezno za djecu u praksi. Moja djevojčica je dobila alopeciju od cjepiva. Djeca moraju primiti 40 cjepiva u najmanje 13 injekcija. Najveći dio toga prime dok su još bebe. Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, čak i ako to od vas država traži.-

Skupu se kao govornik pridružio Andrija Klarić, koji je u vrijeme lockdowna otvorio teretanu unatoč zabran:

-Naš stožer ste vi, narod. Naše mjere su bojkot covid-putovnica, protesti, građanski neposluh i suđenje svakom odgovornom jer nećemo im zaboraviti oteto vrijeme. Ovog puta korona-profiteri će odgovarati. Vjerujemo i mi u znanost, ali naša znanost govori istinu i zdravlje joj je ispred profita. Živimo u vremenu apsurda, uvjeravaju nas da lijek ne vrijedi ako ga nije uzeo naš susjed. Tko još u to vjeruje?

-Živimo u vrijeme velike pandemije, to je pandemija straha. Simptomi su diskriminacija i medicinski aparthejd. Ali mi imamo efikasno cjepivo, zove se smjena vlasti-, rekao je.

Semir Osmanagić je poručio prosvjednicima:

-Naše je pravo da dišemo čisti zrak i sami određujemo što unosimo u svoje tijelo. Nacistička Njemačka je usvojila više od 1500 antižidovskih mjera i zakona kojima se zabranjivalo kretanje Židovima, da putuju željeznicom, avionom, autobusima, da studiraju medicinu, da kupuju u trgovinama, da se bave sportom… Mislili smo da nakon suđenja u Nuernbergu ovakvih događanja u budućnosti više neće biti. Nažalost, danas, 85 godina kasnije, u svakom kutku planete, ove se mjere primjenjuju različitim intenzitetom-

Policija je  imala dva postupanja prema sudionicima skupa. Jedna od sudionica završila je u Manduševcu nakon čega su redari pozvali policiju. Njoj je pružena odgovarajuća liječnička pomoć i prevezena je u Kliničku bolnicu Dubrava. Drugo postupanje policija je imala prema muškarcu u zoni skupa zbog posjedovanja manje količine marihuane.