"Na zagrebačkim ulicama 30 posto manje ZET-ovih vozila"

"Na zagrebačkim ulicama 30 posto manje ZET-ovih vozila"

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić upozorio je u petak da je na zagrebačkim ulicama 30 posto manje ZET-ovih vozila dok su, istodobno, brojni europski gradovi za vrijeme prometnih špica za 30 posto povećali broj vozila javnog prijevoza zbog koronavirusa.

Klasić je na konferenciji za novinare pozvao Bandića na provođenje protuepidemijskih mjera.  U Zagrebu se za vrijeme špica postavlja opet onaj "nepovoljni okvir" koji omogućuje širenje koronavirusa jer je u ZET-ovim vozilima prisutan veliki broj putnika i velika je mogućnost zaraze, rekao je Klasić. 

Gradonačelnika Milana Bandića pozvao je da se uključi u protuepidemijske mjere, da se one ne donose stihijski i da u Gradu Zagrebu "u mjerama barem prate Nacionalni stožer Civilne zaštite ako već ne prate europsku regulativu u borbi protiv covida". 

Klasić jer rekao kako mu je drago da se pomoglo stanovnicima Sisačko-moslavačke županije stradalim u potresu, te da im je ususret izašao i HEP i HRT, ali ga žalosti da na isti način nisu oslobođeni od plaćanja električne energije Zagrepčani čiji su domovi dobili crvene oznake i oni koji imaju neupotrebljivo plinsko grijanje zahvaljujući kompliciranju Gradske uprave i Gradske plinare, a takvih je od 30.000 do 40.000 tisuća. 

Zabrinjava ga i "autističnost i nesnalaženje Gradske uprave" koja ne prepoznaje trenutak jer se grade spomenici, umjesto da se izgrade nove kuće Zagrepčanima koji su u potresu ostali bez domova. 

-Dobili smo Spomenik domovini, a sad ćemo dobiti i Spomenik žrtvama holokausta. Ne kažem da to nije potrebno, potrebno je, ali u neka druga vremena jer se za taj novac moglo zbrinuti 80 obitelji iz Gornjeg Čučerja i iz Gornje Dubrave i iz Podsljemenske zona kojima su stradale kuće i napraviti im nove stambene objekte-, poručio je Klasić.

Klasić je upozorio i kako u gradskom proračunu nisu osigurana dostatna sredstva za obnovu Zagreba. U Gradskoj upravi, kaže Klasić, oslanjaju se isključivo na djelovanje države, dok će novac iz gradskog proračuna Bandić opet trošiti prema vlastitom nahođenju, a ne prema stvarnim potrebama Zagrepčana.