Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U spomen na tragičan događaj kada su na Općinskom sudu ubijene tri žene današnji dan je usvojen kao nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom gradski ured za socijalnu zaštitu u suradnji s Domom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji Duga – Zagreb obilježili su ovaj dan.

Samo prošle godine u Zagrebu ubijeno je 7 žena, a na današnji dan prisjećamo se i 99.-te godine kada su na Općinskom sudu ubijene tri žene. Iz gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Romana Galić, apelira javnosti da se nasilje ne događa samo unutar četiri zida. Ovo je jedan od načina sukladno Strategiji da senzibiliziramo javnost na probleme koji se događaju. To nisu problemi koji se događaju unutar četiri zida, za njih smo svi odgovorni! Molimo sve građane, novinare a i javnost da se uključimo svi zajedno u borbu protiv nasilja i da pridonesemo tome da takvog nasilja bude sve manje!

Gradska skupština svoju je treću Strategiju zaštite od nasilja u obitelji donijela prošlog tjedna, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Jedini smo od 2012. godine koji osiguravamo smještaj i stanove u najam za žrtve obiteljskog nasilja i činimo sve da kroz tu Strategiju pomognemo onima koji su u nevolji.

Iako se se statistika nasilja nad ženama ne smanjuje, povećava se i broj prijava istih jer je društvo sve više senzibilizirano za tu problematiku, istakula je psihologinja Doma za žrtve nasilja Silvija Vuković.