Nacionalni je Dan oboljelih od multiple skleroze

Nacionalni je Dan oboljelih od multiple skleroze

www.multiplaskleroza.hr

Nacionalni je Dan oboljelih od multiple skleroze. U našemu se Gradu, u Hotelu I, u povodu toga, održao tematski stručni Skup u organizaciji - Saveza društava multiple skleroze.

Inače u bazi podataka Saveza u našoj je zemlji 2600 - oboljelih, no stvarni se broj sigurno kreće do čak 4000 oboljelih. Upozorila je na to, gostujući u našemu programu, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Dijana Roginić. "...Osobe s multiplom sklerozom spadaju u zakonodavni okvir osoba s tjelesnim oštećenjem, što nije uvijek tako...mi se borimo da oboljeli uđu u neki zakonodavni okvir kao zasebna skupina..."

Nacionalni Dan multiple skleroze obilježava se s ciljem: podizanja svijesti javnosti o toj bolesti kao i edukacije oboljelih kako poboljšati kvalitetu života.

U Hrvatskoj se taj dan obilježava još od prve osnivačke skupštine 26.9.1979. godine.

"...Multipla skleroza je bolest nepoznata uzroka. U vjerojatne uzroke danas se ubrajaju nasljednost (u smislu genetske predispozicije), infekcija (specifični, sporo djelujući virus ili bakterijakoji ostaju prikriveni u organizmu kroz mnogo godina),  alergijska zbivanja u samom organizmu te trauma (tjelesni ili emocionalni stres, ozljeđivanje).  Bolest je praćena  različitim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan način života oboljele osobe, kao što su: poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta uz tremor i skandiran govor, trnci, obamrlost, ukočenost ili druga oštećenja osjeta, opća slabost, slabost ruku ili nogu (poremećaji mišićne snage) s pojavom spasticiteta i spazama, poremećaji sfinktera, seksualni problemi, mentalni poremećaj,  smetnje vida, problemi s mokraćnim mjehurom i stolicom.
Većini oboljelih znaci MS-e pojavljuju se između 20. i 45. godine života, a rijetko se otkrije u dobi prije 15.. Njezin nastup nakon 55. godine je vrlo rijedak. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Učestalost bolesti varira u različitim krajevima svijeta, pa čak i unutar jedne zemlje. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku. U Hrvatskoj bolest je u sjeverozapadnom području vrlo učestala, osobito u Gorskom Kotaru, a rjeđa je u južnim područjima..." - navedeno je, među ostalim, na stranicama Društva muliple skleroze.