Najveće domaće računalo postalo superračunalo

Najveće domaće računalo postalo superračunalo

foto. Sandra Perak/HRT

U Sveučilišnom računskom centru Srce predstavljeno je novo proširenje i softverska nadogradnja računalnog klastera Isabella, koji je sada postao superračunalo. U njega je uloženo milijun kuna.

Riječ je o najsnažnijem računalnom sustavu u Hrvatskoj, namijenjenom prvenstveno znanstvenicima. Koristi ga 200 znanstvenika u 67 projekata. Novim proširenjem bit će zadovoljena većina trenutnih potreba akademske zajednice za HPC resursima. Superračunalo se sastoji od 44 računalna čvora i četiri grafička procesora koja korisnicima pružaju 800 procesorskih jezgri i 5 TB radne memorije.

Računalni klaster Isabella u Srcu već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella sada postaje i 'pravo' superračunalo. Financiranje novog proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).