Nakon razdjelnika čeka li nas "slučaj bojleri !?!"

Nakon razdjelnika čeka li nas "slučaj bojleri !?!"

Davor Puklavec/PIXSELL

Uredbom Europske komisije iz 2013 godine o energetskoj učinkovitosti u stambenim zgradama zabranjeno je instaliranje tzv. fasadnih bojlera. Hrvatska je naravno prihvatila tu uredbu i distributeri uređaja za grijanje počeli su je primjenjivati na način da više ne prodaju takve uređaje.

Kako bi se posvetilo više pozornosti ovom problemu u Hrvatskoj gospodarskoj komori organizirali su radionicu kako bi informirali zainteresiranu stručnu javnost o potrebi i mogućnostima zamjene starih uređaja.

Naime, plinska trošila starija od 15 godina potpuno su neisplativa za popravak te je gotovo nemoguće pronaći rezervne dijelove, znači da ona inercijom tržišta izlaze iz uporabe. U narednim godinama vlasnici klasičnih bojlera bit će prisiljeni ugrađivati novu generaciju uređaja za grijanje.

Problem je u tome što se ne može samo zamijeniti samo postojeći bojler nego i svi bojleri u zgradi koji su vezani po vertikali. A i dimnjak se mora prilagoditi novom kondenzacijskom sustavu. Cijena zamjene, koja bi bila iznimno velika, trebala bi se podijeliti između pričuve i samih stanara.

"Crno tržište već postoji, tako se klasnični bojleri mogu nabaviti iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, no njihova instalacija je nelegalna, niti se oni mogu servisirati", naglasio je Dean Lončarić iz grupacije dimnjačara HGK.