Nasilje postaje sve brutalnije, a pravosuđe je manjkavo!

Nasilje postaje sve brutalnije, a pravosuđe je manjkavo!

Davor Puklavec/PIXSELL

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je panel rasprava na kojoj su predstavnici ministarstva i našega grada raspravljali o rezultatima i strategijama suzbijanja nasilja.

Unatoč tome što Hrvatska ima s Europom usklađenu Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja, kako tvrdi ministrica Nada Murganić, ni ove godine nije smanjen broj slučajeva nasilja nad ženama. U prvih 6 mjeseci ove godine imamo 6 ubojstava, od toga je ubijeno 5 žena, 4 od strane intimnih partnera. U razdoblju od 2013. do 2017. godine ubijena je 91 žena, što čini 47 posto svih ubojstava.

Obiteljsko nasilje i ono prema ženama sve je brutalnije, a pravosuđe je manjkavo - istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Kako bi se to promijenilo, država radi na projektu vrijednom 470 tisuća eura kojem je cilj edukacija pravosudnih službenika, odvjetnika i sudaca. Ono čemu svjedočimo je blaga penalizacija počinitelja, često su pušteni na uvjetnu slobodu, imamo manje od 7 posto bezuvjetnih kazni zatvora što smatramo da je iznimno nisko. Zaštitne mjere su problematične, jer mjere koje su najučinkovitije - poput udaljenja iz zajedničkog kućanstva - najmanje se izriču, rekla je Ljubičić.

I Zagreb je aktivno uključen u borbu protiv nasilja. Gradska skupština svoju je treću Strategiju zaštite od nasilja u obitelji donijela prošlog tjedna, a njezinu važnost naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Naglasak je na prevenciji, ali jednako tako i na adekvatnom zbrinjavanju i zaštiti žrtava nasilja. Nakon toga pružamo adekvatan tretman nakon izlaska iz ustanova odnosno skloništa i psihosocijalnu pomoć, a tu je i uvođenje S.O.S. linije za žrtve nasilja starije životne dobi, kao i za manjinske žrtve nasilja.

Ono što će u našem društvu donijeti najveće rezultate u prevenciji nasilja je edukacija, slažu se panelistice koje su poslale jasnu poruku - cilj nam je živjeti u društvu koje neće tolerirati nasilje ni u kakvom obliku!