NE! Kompostani u Brezovici, DA! je za Zagreb i pitku vodu

NE! Kompostani u Brezovici, DA! je za Zagreb i pitku vodu

Davor Puklavec/PIXSELL

U popodnevnim satima održana je javna tribina protiv izgradnje kompostane u Obreščici, u organizaciji građanske inicijative Brezovice. Na tribini su prisustvovali građani i stručnjaci koji su iznosili argumente protiv najavljene izgradnje kompostane

Brezovica i Zagreb imaju temeljno pravo na život i zdravlje koje im nitko ne smije ugroziti, kao ni pravo na pitku vodu, poručili su građani Brezovice.

Dosta je! Žrtvovani smo. Ima li logike da u vodozaštitnom području grade kompostanu?, pita se jedna. 

Katastrofa, cijeli postupak i način ne razumijem. Čiji je interes to sve, sigurna sam da interesi građana sigurno nisu!, dodala je druga. 

Osjećam se nesigurno i zabrinuto i ništa više ne vjerujem, kazao je treći.

Izgradnjom kompostane oslobodile bi se i opasne emisije plinova, tvrdi sudska vještakinja za zaštitu okoliša na Županijskom sudu Zagreb, Vedranka Bobić. To je prvo smrad, prašina, tzv. bioaerosole koje su čestice tog otpada u kojima su virusi, bakterije, gljivice, a one su i u svijetu razlog alergijskih reakcija.

Neke su mjere već poduzete, rekla je pravnica koja zastupa građane Brezovice u ovom predmetu, Ljiljana Marović Pirš. Stavili smo primjedbe na Plan jer prijeti zagađenje vode u cijelom Zagrebu, onečišćenje okoliša i ljudi su zabrinuti za svoje zdravlje općenito. To je vrlo ozbiljan problem kojemu se do sada nije pristupilo dovoljno ozbiljno i nisu adekvatno provedena istraživanja.

Nezadovoljstvu građana pridružio se poznavatelj ekološkog područja, profesor Stanko Uršic, koji stalno ukazuje na problem otpada u gradu. Smatram da treba napraviti cjeloviti ekološki sustav za cijeli grad i onda nema problema. Taj sustav ne zahtjeva ovakvo neodgovorno poigravanje s lokacijama.

Nezadovoljstvo građana podržali su i neki gradski zastupnici. Nezavisna Sandra Švaljek istaknula je da je poznato da već sada postoji kompostana u Resniku. Hoćemo li duplicirati kapacitete ili će se s jednog dijela grada kompostana premještati?

I HNS-ov Tomislav Stojak smatra kako kompostana nije dobar izbor. Ovo je dokaz da građani više ne žele biti nečiji pijuni. Grad Zagreb, prvenstveno gradonačelnik, mora shvatiti da Plan i ključne dokumente koji uređuju kvalitetu našeg života, ne može donositi ispod stola.

Iako su bili pozvani, skupu nisu prisustvovali predstavnici Grada, a ni gradonačelnik koji se ispričao putom u Sarajevo.