Ne podržavamo gradonačelnikov plan gospodarenja otpadom!

Ne podržavamo gradonačelnikov plan gospodarenja otpadom!

R.S:

Klub SDP-ovih vijećnika u Gradskoj skupštini neće podržati predloženi Plan gospodarenja otpadom jer on ne rješava niti jedan od gorućih problema, rekao je na konferenciji za novinare u povodu predstojeće sjednice gradske skupštine, predsjednik Kluba Zvane Brumnić.

Podsjećajući da je skupštinska većina na zadnjih par sjednica donijela nekoliko odluka o gospodarenju otpadom, Zvane Brumnić  je istaknuo kako je i tada upozoravao da je loš ugovor sa Zagrebačkom županijom po kojem je Zagreb na sebe preuzeo sve obveze, a od Županije nije dobio ništa za uzvrat.

"Ako smo se dogovorili da Centar za gospodarenje otpadom bude u Zagrebu jer on stvara bitno veće količine otpada od Zagrebačke županije, ne bi li bilo normalno da smo tada ispregovarali da na njihovom području bude kompostana ili neko odlagalište", rekao je.

Brumnić promašenima smatra i skupštinske odluke o pružanju javne usluge prikupljanja mješovitog komunalnog i bio otpada, te o donošenju prostornog plana Grada Zagreba u kojoj su prejudicirane lokacije za Plan gospodarenja otpadom.

V. d. predsjednik GO SDP-a Saša Molan upozorio je na loš odnos gradske vlasti prema obnovi okoliša Meštrovićeva paviljona i RŠC Jarunu, gdje se prvi put nakon Univerzijade, koja je održana prije 30 godina, građani neće moći kupati na plažama Malog i Velikog jezera te otoka Univrzijade.

"Prvi put u povijesti nema 'jarunskog mora' jer Grad nije napravio plan razvoja Centra, ne ulaže se u njegovu infrastrukturu i ne postoji urbanistički plan njegova uređenja. Jarun propada i za par godina možemo očekivati da će postati bara", upozorio je.

Molan je izrazio nezadovoljstvo odlukom da Grad Zagreb uđe u partnerstvo s Imunološkim zavodom, po kojoj se od Zagreba očekuje da iz proračuna izdvoji 110 milijuna kuna kako bi ušao u vlasništvo oko 50 posto Zavoda.

"Imunološki zavod treba spasiti jer je on od nacionalnog interesa, no za to sredstva treba pronaći u državnom proračunu", kazao je upozorivši kako je državni proračun prvi put u suficitu, dok je gradski proračun u deficitu od 385 milijuna kuna.

SDP-ova vijećnica Vesna Nađ upozorila je kako je lani za provedbu Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom iz gradskog proračuna utrošeno samo 130 milijuna kuna, što je premalo.
Smatra da treba ukloniti postojeće barijere, povećati broj niskopodnih tranvaja, olakšati pristupe zgradama osobama s invaliditetom i sl. da bi se te osobe mogle uključiti u normalan život.

Vijećnik Matej Mišić najavio je da će SDP na sjednici Gradske skupštine predložiti uvođenje građanskog odgoja u sve zainteresirane osnovne škole od školske godine 2019./2020.

Podsjećajući na pozitivna iskustva uvođenja građanskog odgoja u riječkim školama, istaknuo je kako se time ne nameće nikakva nova obaveza učenicima, roditeljima niti nastavnicima već bi to bila izvannastavna aktivnost.