Nema epidemije virusa Zapadnoga Nila

Nema epidemije virusa Zapadnoga Nila

Ukupno je virus dijagnosticiran kod dvanaest pacjenata, a kod troje su se pojavile teže komplikacije pri disanju. Nema mjesta panici, poručuje resorni ministar Ostojić.

Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. Kod troje oboljelih nalazi upućuju na vrlo vjerojatnu infekciju tim virusom, dok kod ostalih treba potvrditi preliminarne nalaze. Dio je bolesnika hospitaliziran, a neki su otpušteni kući.

Oboljeli su s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a jedna je pacijentica iz Međimurske županije.

S obzirom da spomenutu infekciju prenose komarci iz Zavoda podsjećaju na važnost zaštite.

Pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su i individualne mjere zaštite: primjena sredstava koja odbijaju komarce, nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima te uklanjanje nakupljene vode u vrtovima, dvorištima, balkonima ili terasama.

No, bez obzira na sve navedeno, "...razloga za paniku nema..." - poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Izjavu ministra Ostojića poslušajte u prilogu.

Da nema epidemije virusa zapadnog Nila te da se bolest kod nas uglavnom javlja u blagom obliku, istaknula je u našem programu doktorica Alenka Markotić, pročelnica odjela za znastvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti doktor Fran Mihaljević, "Nema potrebe za nikakvom panikom. Vjerojatno ima i veći broj slučajeva koji nisu ili prepoznati ili nismo išli na dijagnostiku jer su bili vrlo blagi i nasreću osamdeeset posto bolesnika ta bolest je gotovo bez simptoma ili s vrlo blagim simptomima", zaključila je doktorica Markotić. 

Pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević', prof.dr. Alemka Markotić rekla je da se očekuje oporavak svih teže oboljelih. Objasnila je kako su kod većine pacjenata zamjećeni lakši simptomi bolesti

Najugroženiji su stariji građani s oslabljenim imunitetom. U privitku pogledajte brošuru koju je objavila Klinika za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević'.