Nogalo tvrdi da nepravilnosti nema, čeka se službeni nalaz Ministarstva

Nogalo tvrdi da nepravilnosti nema, čeka se službeni nalaz Ministarstva

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Još uvijek nije rasvjeteljena situacija oko smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak Bore Nogala. On poručuje da je Ministarstvo zdravstva inspekcijom potvrdilo da nepravilnosti u bolnici nije bilo, Ministarstvo šalje štura priopćenja, a gradonačelnik Bandić sve prebacuje na Anu Stavljenić Rukavina.

"Cijela je ova priča apsurdna, to je teatar apsurda.", poručio je jučer smjenjeni ravnatelj Boro Nogalo u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva kojim se potvrđuje kako nepravilnosti u Srebrnjaku nije bilo - postoji, samo nije objavljen javno: 

"Ako takva inspekcija kaže da je sve u redu po pitanju zapošljavanja, po pitanju novih djelatnosti i nadriliječništva,  zašto takav jedan mjerodavan dokument, koji je gotov prije desetak dana, ne izlazi u javnost? Mislim da je potpuno jasno..."

Iz Ministarstva poručuju kako je inspekcija postupila sukladno uobičajenoj proceduri te donijela rješenje kojim je naređeno otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, međutim o kojim točno nepravilnostima je riječ, Ministarstvo ne kaže. Na inspekciju Ministarstva osvrnuo se i gradonačelnik Bandić koji tvrdi da on nije upućen u trenutna događanja:

"To je sad postao glavni problem Hrvatske, čovjek koji odlazi nakon 23 godine. Za sve detalje obratite se predsjednici Upravnog vijeća bolnice Ani Stavljenić Rukavina i ministru Kujundžiću. Nisam informiran o detaljima.

Na sve je reagirala i Udruga pacijenata Dignitas koja je zatražila reakcije premijera Plenkovića i ministra Kujundžića te javnu objavu cjelokupnog inspekcijskog nalaza. I gradski HNS zatražio je javnu gradonačelnikovu ispriku jer je na Skupštini kao razlog smjene ravnatelja Nogala naveo nepravilnosti u radu, a sada se čini da tih nepravilnosti nema. Tomislav Stojak i predsjednica Udruge Dignitas Marina Novaković Matanić:

"Ako se ovaj nalaz potvrdi, ako on konačno bude objavljen, onda je nepobitno da gradonačelnik nije govorio istinu jer je tada za skupštinskom govornicom nekoliko puta rekao da je nalaz Ministarstva zdravstva potvrdio optužbe Grada o nepravilnostima u bolnici.", kaže Stojak, dok Novaković Matanić ističe: "Djeca, pacijenti, roditelji imaju pravo znati istinu. Ovo sve treba što prije završiti jer u tu bolnicu dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske i ljudi moraju znati na čemu su."

Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva koje bi objavom inspekcijskog nalaza pomoglo u razrješenju ove situacije.