Novi bukobran neće riješiti problem žičare

Novi bukobran neće riješiti problem žičare

FOLO: Željko Hladika/PIXSELL

Kada će se Zagrepčani voziti u sljemenskoj žičari i dalje je nepoznanica. No ono što je sigurno je da je Sanitarna inspekcija ponovno provjeravala razinu buke te se ispostavilo da je između 10 do 12 decibela glasnija nego što je to dozvoljeno.

Sanitarna inspekcija dala je odbijenicu za žičaru Sljeme jer nije ispunila pravila o prekomjernoj buci. Žičara je naime glasnija za 10 do 12 decibela što predstavlja problem za građane koji žive u njezinoj blizini. O toj smo problematici razgovarali u našem programu, u kojem je gostovao licencirani stručnjak za buku, osoba koja se bavi utjecajem buke na okoliš i radnu okolinu, gospodin Alan Štimac. Štimac je rekao kako 12 decibela nije malo:

"To nije sitnica. Vi o problematici buke razmatrate od samog početka razrade projekta. Postoje industrijski izvori buke - od same buke pogona, buke kolotura, buke prelaska kabine preko određenih segmenata na stupovima, buke sustava klimatizacije i ventilacije. Također, problem je što se još ne zna koliku će buku stvarati promet oko same žičare, budući da će tu biti mnogo automobila. Nije od samog početka na ispravan način tretiran problem buke."

Štimac je komentirao najavu gradonačelnika Tomaševića o gradnji bukobrana kako bi žičara zadovoljila standarde za početak rada. Smatra da bukobran ne može riješiti problem dok se ne utvrdi koji je uzrok povećane razine buke:

"Vi ne možete iste mjere primijeniti za buku ventilacije, za buku motora ili za neadekvatnu zvučnu izolaciju određene konstrukcije. Svaki od tih segmenata ima posebne mjere zaštite od buke. S obzirom na to da tu govorimo o žičari koja je minimalno 10-ak metara iznad tla, definitivno zid za zaštitu od buke kao neka mjera nije prikladan."

A gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će se idući tjedan sastati s ministrom prometa Olegom Butkovićem s kojim će, između ostalog, razgovarati o problematici vezanoj za žičaru.

Poslušajte razgovor s gospodinom Štimcem:

Žičara i buka - Alan Štimac