Novi gradonačelnik "počistit će" Gradsku upravu, neće na godišnji odmor

Novi gradonačelnik "počistit će" Gradsku upravu, neće na godišnji odmor

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon dva desetljeća, Zagrebom će upravljati novi gradonačelnik, Tomislav Tomašević. Ne bude li još danas žalbi na rezultate izbora, primopredaja vlasti bit će u petak, a vlast će Tomaševiću predati obnašateljica dužnosti gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević. Koji će mu biti prvi potezi?

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak ulazi u Gradsku upravu. Prve dane provest će na radnim sastancima kako bi stvorio temelj za korjenitu promjenu u upravljanju gradom - Mi ćemo se taj prvi dan upoznavati s osnovnim radom samog Ureda gradonačelnika i dogovoriti sastanke koje očekujemo u tjednu iza, razgovarat ćemo ponaosob sa svih 27 pročelnika i pročelnica.

Iako broj gradskih ureda planira smanjiti s 27 na 15, pročelnike, kaže, neće otpuštati. No, pretpostavlja da će ih većina podnijeti ostavke. Nakon toga slijedi sistematizacija radnih mjesta u Upravi, Holdingu i gradskim tvrtkama te revizija poslovanja. Sve to zvuči kao puno posla pa, tvrdi Tomašević, o godišnjim odmorima ne razmišlja - Sumnjam da će ih biti. Jednostavno, toliko nas stvari čeka u Zagrebu, to je ogroman mehanizam, vrlo dinamičan i kompleksan i to je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga, usput, dok je u letu idete popravljati i mijenjati. Tako da, u tom smislu, učekujemo maksimalne atome naše snage, vremena i entuzijazma uložiti u to da Grad nastavi funcionirati.

Njegova zamjenica Danijela Dolenec istaknula je na kojim će projektima inzistirati nova gradska vlast, a u planu su i razgovori s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji Tomaševiću još nije čestitao na pobjedi. S jedinom strankom iz lijevog spektra čiji su zastupnici ušli u Gradsku skupštinu, SDP-om, Tomaševićeva platforma razgovarat će već ovaj tjedan. Cilj im je oformiti koaliciju i na konstituirajuću sjednicu oko 20. ovog mjeseca stići s većinom od 28 ruku.

Danijela Dolenec o nekim planiranim projektima u Zagrebu

Tomislav Tomašević o projektima koje Grad želi napraviti s državom