Novi Jelkovec dobiva novu crkvu, izgradnja kreće dogodine

Novi Jelkovec dobiva novu crkvu, izgradnja kreće dogodine

Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebačka nadbiskupija slavi 25. obljetnicu pohoda svetog pape Ivana Pavla II. Zagrebu. Obilježit će je sutra misom u Novom Jelkovcu, na mjestu gdje će iduće godine početi izgradnja crkve i prvog svetišta u Hrvatskoj posvećenog tom papi.

7 tisuća vjernika Novog Jelkovca misu već godinama slavi u atomskom skloništu tamošnje osnovne škole, dok se pričesti i krizme održavaju u sportskoj dvorani. Tako je od 2011., kad je osnovana župa Svetog Ivana Pavla II., istaknuo je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Subotičanec - To je neadekvatni, neprimjereni i nehumani prostor u kojemu se okuplja više desetaka i stotina ljudi, u kojemu često nedostaje zraka, a ovih dana, razgovarajući sa župnikom, doznao sam da preko ljeta na svaku misu dođu kola hitne pomoći jer se netko sruši.
 
Izgradnjom nove crkve, koja bi trebala početi sljedeće godine, na pravi način riješit ćemo problem vjernika u Novom Jelkovcu i obilježiti 25. obljetnicu dolaska pape Ivana Pavla II. u Zagreb, rekao je dekan Gornjogradskog dekanata Zlatko Koren  i istaknuo važnost spomena na ovog velikog papu - Prije 25 godina on je došao ovamo ohrabriti nas u onim složenim okolnostima kad je Zagreb bio prepun izbjeglica i prognanika, kad je Hrvatska bila podijeljena. Ivan Pavao II. i stvarnost hrvatske slobode su usko povezani i naš čovjek, i ako ne zna protumačiti, osjeća da ga je taj papa na poseban način volio i bio s nama kad su nam mnogi drugi okretali leđa.
 
Misu će sutra u 18 i 30 u Novom Jelkovcu predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a nakana je jasna - da vjernici dobiju adekvatan prostor za slavljenje mise i odavanje počasti papi s kojim je hrvatski narod neodvojivo povezan.