Novi pravilnik ponašanja u školama

Novi pravilnik ponašanja u školama

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim besplatnih udžbenika za osnovnoškolce i srednjoškolce, od ove školske godine učenike očekuju i neka nova pravila. Na snazi je Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Do sada nije bio usustavljen način na koji bi se problematična ponašanja sankcionirala, pa ih je svaka škola sama određivala. Ovim se pravilnikom pokušalo pomoći svim učiteljima i profesorima, istaknuo je u našem programu pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta - Staša Skenžić: "Da se zna što je to lako ili teže neprihvatljivo ponašanje, usustavili smo način na koji bismo takve stvari trebali sankcionirati."

Novi Pravilnik o pedagoškim mjerama učitelji su već proučili na svojim sjednicama. Zadovoljni su jer su pravila napokon ista za sve kaže pedagog zabočke gimnazije Antuna Gustava Matoša Ivan Miškulin: "Tako da će učenici znati koja ponašanja su neprihvatljiva i za koja mogu dobiti pedagošku mjeru bez obzira na to jesu li u školi u Krapini, Čakovcu ili Dubrovniku."

No pravilnik je samo jedna strana priče, dodaje pomoćnik resornog ministra Skenžić: "Naravno da je važno reći da kad je riječ o neprihvatljivom ponašanju, sankcioniranje je samo jedna od mogućih komunikacija s djetetom, puno toga je važnije napraviti prije. Tako postoji čitav način potpora koje nastavnici, učitelji i ravnatelji daju roditeljima i djeci kada je riječ o povredanma ponašanja."

Statuti svih škola moraju se usuglasiti s pravilnikom u roku od 60 dana, dodaje Skenžić, a roditelji će o Pravilniku više doznati na roditeljskim sastancima.

Skenžić je najavio i daljnju digitalizaciju škola. Ministarstvo je zajedno s Carnetom ove godine u 20-tak škola u zemlji pokrenulo pilot projekt potpune digitalizacije škola: "A to znači ne samo e-imenika i udžbenika, nastavnih materijala, popratnih materijala. Tijekom sedmogodišnjeg razdoblja očekujemo da će sve škole u Hrvatskoj ući u projekt e-škola u kojem ćemo tim dodatnim digitalnim sadržajem obogatiti nastavni proces."

Uz digitalnu u tijeku je i kurikularna reforma dodaje Skenžić: "Do kraja ove godine, kalendarske, bit će dovršeni prvi predmetni kurikulumi koji će - jasno - biti dani na javnu raspravu, a nakon toga eksperimetnalna provedba slijedi sljedeće školske godine."