"Novi sustav naplate parkiranja novi je porez za građane"

"Novi sustav naplate parkiranja novi je porez za građane"

Dino Stanin/PIXSELL

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić najavio promjenu zona parkiranja, na noge su se digli gradski zastupnici HNS-a i SDP-a. Tvrde da će se novi sustav, kakav god on bio, koristiti za ubiranje novih nameta.

Iako parkiranje u gradu neće poskupjeti - kako je zaključeno je na sinoćnjem sastanku gradonačelnika Milana Bandića, Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika mjesne samouprave - potrebno je donijeti novi sustav naplate parkiranja koji bi obuhvatio cijeli grad, rekao je gradonačelnik - Sve ćemo učiniti da u Zagrebu ne bude građana prvog, drugog, trećeg i četvrtog reda i sve ćemo učiniti uz konsenzus.

Naplata parkiranja u cijelom gradu nepotrebna je i nepravedna - ističe HNS-ov Tomislav Stojak - to je rezultat neodgovorne politike što se tiče prometa. Kada vi godinama unatrag točkasto određujete parkirne zone u Zagrebu kako vama odgovara i kako vas je netko zatražio, onda građane dovedete u paradoksalnu situaciju i kažete da taj sustav više nije pravedan pa odlučite na području cijelog grada uvesti zone koje će građani plaćati. To se sada događa!

Da je pretvaranje Zagreba u takozvani "parking-plac" samo novi porez za građane smatra i SDP-ov Zvane Brumnić - Vidimo da Grad pokušava dodatno zaraditi na onome što je komunalna djelatnost i što bi trebao odrađivati Grad, jer on ne potiče i ne omogućava građanima da koriste javni prijevoz nego su prisiljeni koristiti svoje automobile.

Ipak, bez konsenzusa građana, mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti te struke, uvjerava gradonačelnik, neće doći do promjena u sustavu naplate parkiranja.