Novine Ephemerides Zagrabienses su i 250 godina hrvatskog novinstva

Novine Ephemerides Zagrabienses su i 250 godina hrvatskog novinstva

Dokaz o postaojanju novina iz jednog oglasa Antuna Jendere, foto: HČD

Čeh Antun Jandera je 1771. u Zagrebu izdavao novine "Ephemerides Zagrabienses". Time počinje i povijest hrvatskog novinstva, što se zna iz drugih izvora, jer od 50 brojeva nije sačuvan nijedan primjerak. Tiskara je bila na Opatovini, zapravo u vlasništvu Kaptola navodi, povjesničar Marijan Lipovac.

- Lipovac, koji je i bohemist, te predsjednik Hrvatko-češkog društva ističe u emisiji "Nepregledno blago" kako su pokrenuli postupak u Gradskoj skupštini grada Zagreba, da se označi mjesto na kojem je bila Tiskara, jer kuća više ne postoji. Na upit urednice emisije Vesne Jurić-Rukavine - postoji li rezervni plan, Marijan Lipovac je rekao, da postoji - barem Info ploča, jer Jendera je značajan u povijesti ne samo Zagreba, već i Hrvatske. Zapravo, kaže Lipovac to je početak i novinarstva. 

- Zagreb je tada imao malo stanovnika i malo pismenih ljudi, dodao je- oko 200.  Prepostavka je da je  „prvi sastavljač“, tj. glavni urednik novina, bio Baltazar Adam Krčelić, koji je u svom ljetopisu Annuae tijekom 19 godina, sve do 1767., bilježio događaje u Zagrebu i okolici, ali i svijetu, poput novinara.

-  Antun Jandera je rođen u Češkoj, 13. prosinca 1738. u Příbramu kao Antonín Jan František Jandera u tiskarskoj obitelji.  1753. se kao šegret preselio u Prag gdje je počeo raditi u isusovačkoj tiskari. Ondje je djelovao kao slagar sve do 1765., a godinu kasnije spominje se u Zagrebu kao faktor u Kraljevinskoj tiskari Franje Ksavera Cerovšeka. Jandera je 1768. kreditom Stolnog kaptola zagrebačkog otvorio svoju tiskaru, no budući da kredit nije otplatio, ona nije bila njegovo, već vlasništvo Kaptola. Tiskara je najprije bila smještena u Novoj Vesi, a zatim seli u Premužićevu kuću na Opatovini. Najznačajnije knjige koje je tiskao bile su one Baltazara Adama Krčelića.

U kalendaru za 1771. Jandera je najavio da će od 1. siječnja 1771. „da zadovolji želje mnogih“ izdavati latinske novine po uzoru na bečki Wienerisches diarium.

Prve novine u Hrvatskoj, Ephemerides Zagrabienses, izlazile su svake subote na četiri stranice. Podavale su se za tri krajcara u Janderinoj tiskari na Opatovini.  

-  Tijekom 1771. izašlo je 50 brojeva tih novina, od kojih nije sačuvan niti jedan primjerak. Novine, međutim, nisu bile dugog vijeka zbog nedostatka stručnih ljudi, a time i vijesti. Krajem 1771. Jandera je među knjigama koje nudi na prodaju spomenuo i uvezano godište svih brojeva novina izašlih u 1771. Kratko je objasnio i sudbinu novina i izrazio nadu da će jednog dana opet izlaziti: „Zagrebačka bi tiskara zaista novinama, koliko je do nje, srdačno željela stalno služiti javnosti. 

Gradska je knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom organizirala izložbu Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina. Autori izložbe su Sara Džapo, Davor Ferković i Marijan Lipovac. Izložba se može razgledati do 4. prosinaca 2021. 

Emisiju Nepregledno blago slušajte od 18:30 ili preko poveznice nakon emitiranja.