Novo ruho Kule na Kamenitim vratima

Novo ruho Kule na Kamenitim vratima

Patrik Macek/PIXSELL

Poslijepodne u 17.00h - svečanost u povodu otvorenja i blagoslova obnovljene Kule nad Kamenitim vratima. Na poziv Družbe "Braća hrvatskoga zmaja", svečanosti će nazočiti i prvi čovjek Grada Milan Bandić.

Sam prolaz nije se obnavljao, jer je još u dobrom stanju, no obnovljena je cijela kula iznad njega, uključujući krovište i pročelje. Prostorima iznad Kamenitih vrata koristi se upravo spomenuta Družba Braća hrvatskoga zmaja. Plan Družbe bio je i dodatno osvijetliti objekt, kako bi što više došao do izražaja.

Zanimljiva je činjenica da su pri obnovi, Kamenita vrata prvi put i detaljno istražena. Pokušalo se pronaći svu dokumentaciju o objektu te utvrditi činjenice koje su poznate.

Budući da je to nekada bila kula na ulazu u grad, na tornju su i puškarnice koje su ovom posljednjom obnovom ugledale svjetlo dana. Uokvirene su crvenim rubom kako je to bilo uobičajeno u 18. stoljeću. Sama građevina je iz 13. stoljeća, no Kula je dograđena u 16. stoljeću, kada su i nastale puškarnice kruškolikog oblika.