"O GUP-u se mora raspravljati na posebnoj sjednici"

"O GUP-u se mora raspravljati na posebnoj sjednici"

Patrik Macek/PIXSELL

"GUP je dokaz poraza javnog interesa nad privatnim", ističe oporba gradske skupštine. Smatraju da se o njemu treba raspravljati na posebnoj sjednici, a ne zajedno s rebalansom i proračunu za iduću godinu. "Pokušat ćemo spriječiti da se GUP po hitnom postupku uvrsti na dnevni red", složni su.

Nekoliko je presedana koje je resorno Ministarstvo napravilo podržavši izmjenjeni GUP - Jedan presedan je vezan uz utvrđivanje načina kako je GUP suglasan s Prostornim planom grada Zagreba. Drugi je vezan uz Urbanističke planove uređenja i načina na koji je Grad mogao pisati njihov obuhvati te što bi trebalo biti - napomenula je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš.

GUP je jedan od najvažnijih dokumenata o kojima gradska skupština raspravlja. Stoga je neprihvatljivo da ga se po hitnom postupku uvrštava na dnevni red sjednice sljedeći tjedan, ističe Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka - Sjednica matičnog Odbora za prostorno uređenje, zbog ovog hitnog postupka, morat će biti za vrijeme sjednice Gradske skupštine ili u nekakvoj maloj pauzi. To je potpuno neprihvatljivo za ovakvu temu.  

Službeno GUP još nije uvršten na dnevni red, ali Tomašević smatra da će se to dogoditi jer će takvu odluku podržati HDZ - Amandmani koje očekujemo od HDZ-ovih zastupnika, koji će opet biti prenamijene zelenih površina za konkretno pojedinačne vlasnike kojima im se višestruko uvećava vrijednost njihovih zemljišta, mi ih nećemo vidjeti tri dana ranije. Vidjet ćemo ih na sjednici skupštine. Neće ih moći analizirati niti struka niti javnost već će se o njima glasati kada će se glasati o GUP-u.

Novim će se GUP-om, tvrdi oporba, omogućiti stihijska gradnja. Time bi se dugoročno uništio razvoj našeg grada, govori SDP-ov, Zvane Brumnić - Ovaj GUP ne da ne sagledava potrebe građana nego nema niti jedne suvisle analize zbog koje su se promjene dogodile.

Iz oporbe zato traže izradu potpuno novog GUP-a, a do tada će se boriti da se o ovom raspravlja na posebnoj sjednici.