Obilježava se svjetski dan moždanog udara

Obilježava se svjetski dan moždanog udara

Tomislav Miletic/PIXSELL

Svjetski je dan moždanog udara. Tim povodom na Cvjetnom trgu građani su mogli besplatno izmjeriti krvni tlak te se uz pomoć savjeta liječnika pobliže upoznati s preventivnim aktivnostima i važnosti zdravog načina života.

Osim prevencije i odlazaka k liječniku, vrlo je važan zdrav način ishrane, a danas želimo ukazati i na to da ako se dođe do moždanog udara da što prije dođu k liječniku istaknula je organizatorica akcije Vanja Bašić Kes i dodala. Kad dođe do moždanog udara moramo i mi liječnici i obitelj što prije pomoći pacijentu da se vrati normalnome životu i zato danas ovdje na Cvjetnom trgu želimo osvijestiti građane. 

Građani su mogli besplatno izmjeriti krvni tlak, a većina njih je kako se čini svjesna opasnosti moždanog udara. Ma mi živimo stresno, treba usporiti ovaj način života i što više se usmjeriti na sebe, istaknuo je jedan. Došao sam se provjeriti, redovito idem k liječniku, pazim na prehranu, ali kad bolest dođe uzalud su ipak svi napori koje ste uložili u svoje zdravlje, dodao je drugi.

Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli oko 18 tisuća ljudi od toga oko 6 tisuća građana umre, trećina ih ostane trajni invalidi, ali trećina ih se i oporavi.