Obilježen Dan Konfucijeva instituta

Obilježen Dan Konfucijeva instituta

foto: www.ki.unizg.hr

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu pridružio se Institutima diljem svijeta u obilježavanju 10. Međunarodnog dana Konfucijeva instituta. U našoj se zemlji ovaj dan obilježio po prvi put.

U Parku J.J. Strossmayera održao se cjelodnevni kulturno-edukativni program u sklopu kojega su posjetitelji mogli sudjelovati u nizu radionica kineskoga jezika i kulture te bogatom popratnom programu.

Međunarodni dan Konfucijeva instituta obilježava se 27. rujna, na dan kada se rodio Konfucije, jedan od najvećih kineskih filozofa čiji je utjecaj i dalje prisutan u društvenom i političkom životu suvremene Kine.

Ove godine obilježava se 10 godina od otvaranja prvog Instituta osnovanog u Seoulu u studenom 2004. godine. Tijekom proteklih 10 godina diljem svijeta otvoreno je više od 440 Konfucijevih instituta, od kojih se njih 149 nalazi u Europi. Među njima je i Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu koji je s radom je započeo u svibnju 2012. godine, a osnovan je u suradnji sa Sveučilištem u Šangaju za međunarodno poslovanje i ekonomiju. Kao sveučilišni centar za kineski jezik, kulturu i poslovanje Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu aktivno radi na promicanju kineskoga jezika i kulture te jačanju gospodarskih veza između Republike Hrvatske i NR Kine. Zagrebački Institut jedan je od osam poslovnih Instituta u Europi, uz Institute u Londonu, Kopenhagenu, Ateni, Leedsu, Edinburghu, Rouenu i Ljubljani.

 

U ime instituta Jelena Vrhovski