Obilježen Dan Zagrebačke županije

Obilježen Dan Zagrebačke županije

Zarko Basic/PIXSELL

Dan Zagrebačke županije obilježen je na svečanoj sjednici županijske skupštine iako je službeni dan županije 17.-og srpnja. Istaknuta su sva županijska dostignuća i projekti te su podijeljene nagrade za doprinos županiji.

Zagrebačka županija šesta je po veličini, treća po broju stanovnika u Hrvatskoj, ali prva po sigurnosti, napominje predsjednik županijske skupštine, Damir Mikuljan, Kriminalitet je u kontinuiranom padu od 30 posto od 2007. godine, a u protekloj godini nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo ubojstva. 

Županija puno ulaže u školstvo pa je, stoga, prva po broju izgrađenih škola i školskih sportskih dvorana, nastavlja Mikuljan. Nedavno izglasanim proračunom županija je osigurala besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce. Ipak, pred njom su i dalje veliki izazovi, To su izgradnja i dogradnja novih škola jer nismo na ovome stali. To što izgradili, gradit ćemo i dalje. Posao nas i dalje čeka; komunalna infrastruktura, ulaganje u gospodarstvo putem ovih natječaja koje smo raspisali, rekao je Mikuljan.

A po vrijednosti ugovorenih EU projekata u privatnom sektoru, Zagrebačka županija je druga u državi, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Osvrnuo se i na sve važnije projekte u županiji, Gradimo najviše škola u Republici Hrvatskoj, izgradili smo Distributivni centar s ULO hladnjačom, nedavno je otvoren outlet centar - investicija 33 milijuna eura koja je zaposlila 400 novih radnika, stvorili smo uvjete za izgradnju velikog infrastrukturnog objekta - regionalnog vodoopskrbnog sustava.

Na svečanoj sjednici, koju je svojom nazočnošću uveličala predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, podijeljeno je 6 povelja i dvije nagrade za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije, nagrada za iznimna dostignuća protekle godine te nagrada za životno djelo.