Obilježen nacionalni tjedan dojenja

Obilježen nacionalni tjedan dojenja

Borna Filic/PIXSELL

U parku Maksimir je obilježen tjedan dojenja. Gradski ured za zdravstvo u suradnji s organizacijama civilnoga društva; Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju i zdravstvenim ustanovama protekli tjedan informirali su građane o dobrobitima dojenja kroz radionice i predavanja.

Prije pet godina Zagreb je pokrenuo gradski program promicanja dojenja kojemu je cilj povećati stopu dojenja djece majčinim mlijekom, kao i osigurati dostupnost različitih usluga u gradu. U okviru provedbe tog programa, od 2015.-te do 2018.-te, Grad je otvorio pet savjetovališta. To su savjetovališta u kojima rade stručnjaci, a dostupna su na pet lokacija: istočni, zapadni te u južnom dijelu grada. Na to smo ponosni jer mame i obitelji, osim prehrane djece, mogu dobiti i druge usluge kao što je savjetovanje o njezi pupka te drugim problemima koje muče majke u toj fazi nakon poroda. Prije rođenja djece mogu se i pripremati u savjetovalištima, rekla je iz gradskog ureda za zdravstvo, Mirela Šentija Knežević.

Najveći interes je ipak, ističe, usluga baby handling - usluga koju provode fizioterapeuti na dvije lokacije; u Domu zdravlja Zagreb Istok i Zapad. Tom uslugom mame se pripremaju kako da pravilno pozicioniraju svoje dijete te kako se pravilno postupa.

Jedno od pet savjetovališta je i Dom zdravlja Zagreb Istok koji u punom radnom vremenu radi u Sesvetama i Dubravi. U naše savjetovalište dolaze majke s djecom koje imaju nekakvih početnih poteškoća u dojenju kako bi im se pomoglo i dalje omogući nastavak uspješnog dojenja. Konkretno pomažemo individualnim pristupom svakoj majci ovisno o problemu na koji su naišli, dodala je iz spomenutog Savjetovališta, Ljiljana Mišković.

Sve je veći interes i potreba za edukacijama, dodala je Mišković. A Grad je, podsjetimo, postavio i klupe za prematanje i dojenje na niz lokacija u gradu, a uz to izdvaja i značajna sredstva za trudničke tečajeve koji su dostupni na 12 lokacija pri domovima zdravlja - čime je sigurno Grad Zagreb potvrdio da je prijatelj dojenju.