Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Predstavnici udruge Parkinson i mi, uz ministara zdravlja, Rajka Ostojoća i gradonačelnika Milana Bandića na Cvjetnom su trgu obilježili Svjetski dan Parkinsonove bolesti.

Građanima su dijelili informativne letke i crvene tulipane kao simbole borbe protiv ove bolesti. Bolest se ne može izliječiti, no pacijentima se može omogućiti kvalitetan život, a najnoviji podaci pokazuju da fizička aktivnost i fizikalna terapija pomažu gotovo jednako kvalitetno kao i lijekovi. U Hrvatskoj je registrirano 10 tisuća oboljelih, a smatra se da ih je dvostruko više, rekla je predsjednica udruge Parkinson i mi, Vladimira Vuletić.

Pravog lijeka za bolest nema. U početku se daju lijekovi i medikamentozna terapija, a kasnije dolaze u obzir Duodopa pumpa, DBS i slično. U svakom slučaju pacijenti mogu imati kvalitetan aktivan život uz dobru terapiju, dodatne kontrole, a nemaju ništa kraći životni vijek nego ostala populacija.

Jedan od 10 dijagnosticiranih je mlađi od 50 godina. Pojavnost je veća u starijoj životnoj dobi (oko 1 - 2% populacije starije od 65 godina, te više od 3% kod starijih od 85 godina). Stoga se životna dob smatra najvažnijim čimbenikom rizika za obolijevanje od Parkinsonove bolesti.

Uzrok bolesti nije sasvim poznat. Kod oboljelih dolazi do gubitka ili degeneracije živčanih stanica u dijelu mozga koji se naziva "crna stvar" (supstancija nigra) koje proizvode neurotransmiter dopamin, što rezultira oštećenjem kontrole pokreta. Karakterizira je pojava drhtavice ili tremora, ukočenosti i usporenost pokreta.

Svijet