Obilježen Svjetski dan ptica selica

Obilježen Svjetski dan ptica selica

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Povodom Svjetskog dana ptica selica Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organiziralo je promatranje ptica selica na Bundeku. Pod sloganom "Pjevaj, leti, vini se - poput ptice!" zainteresirani građani su danas otkrivali koje to ptice selice obitavaju u toj gradskoj oazi.

Crvenokljuni labud, brglez, dugorepa sjenica - to su neke od ptica selica na Bundeku. Njihov dan na međunarodnoj razini obilježava se u ovom dobu godine jer tada selidba završava, a počinje razdoblje gniježđenja. Ptice s Bundeka tijekom godine prijeđu "kraće pruge", kaže Vlatka Dumbović Mazal iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode:

"Ovdje na Bundeku su nam prisutne ptice selice koje sele na manje udaljenosti, recimo između Bundeka i Sljemena. Mi nemamo one dugoprugaše, poput arktičke čigre koja seli cijele godine i dva puta obiđe Zemlju. Mi nemamo takvih vrsta ovdje, ali imamo vrlo zanimljivih, živahnih, raspjevanih ptica."

Potrebno je na svjetskoj razini podići svijest javnosti o zaštiti ptica selica i njihovih staništa, ali kako svatko od nas može pomoći? Odgovornim odlaskom na njihova staništa:

"Ako vi odete recimo na Lonjsko polje, Vransko jezero, na područje delte Neretve ili čak na Dinaru, vi ćete donosiocima odluka pokazati da je vama važno da imate dijelove prirode u koje možete doći s obitelji i djecom i uživati u pticama."

Dobro na današnjem promatranju bilo je i gospođi Marini:

"Mislim da su ovakve stvari dobre jer je korisno znati koje ptice žive u našoj blizini. Tak nam je život ljepši."

Ovogodišnji Svjetski dan ptica selica obilježen je pod sloganom "Pjevaj, leti, vini se - poput ptice!"