Obilježena 155. obljetnica plinske rasvjete u Zagrebu

Obilježena 155. obljetnica plinske rasvjete u Zagrebu

Patrik Macek/PIXSELL

U palači Dverce svečano je obilježena 155. obljetnica plinske rasvjete u našem gradu. Uz recitacije Matoševih i Majerovih stihova, uzvanici su se prisjetili kako je grad izgledao u 19. stoljeću kada je ujedno i zasvjetlila prva plinska lanterna na Gornjem Gradu.

Ručnim paljenjem 214 gornjogradskih lanterni, Gornji grad je zadržao tradicionalni duh, a prva takva upaljena je davne 1863. godine. To što je Zagreb zadržao šarm srednjovjekovnog grada koji uz električnu energiju ima i plinske lanterne je od velike važnosti za turizam Zagreba naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Uistinu, važna je činjenica da uz sinergiju gradske plinare i javne rasvjete grad funkcionira na jedan jedinstven način što je od velike važnosti za turizam ovog grada, a danas želimo istaknuti i zanimanje nažigača koji ručnim paljenjem također pridonosi jednoj vrlo uspješnoj turističkoj priči, objasnila je Majić.

Svečanosti u Dvercu prisustvovao je i Josip Kufner poznatiji kao gospon Jožek koji je u gradskoj plinari radio 39 godina, a posao nažigača obavljao je više od 20. Turistička zajednica grada dodijelila mu je zahvalnicu za doprinos turizmu. Lijep je osjećaj dok te netko nešto pita, pa mu možeš odgovoriti, da ga zanimaju ta zanimanja, nisam nikad gunđao, uvijek sam volio svoj posao, a najljepši dio mi je kada bi me stranci pitali što radim pa bi razgovarao s njima, istaknuo je Kufner. 

U sklopu svečanosti, predstavljena je i knjiga "Plinske svjetiljke - svjetlost staroga Zagreba" Velinke Buljan u kojoj autorica prati razvoj plinske rasvjete od 1863. do danas.