Obilježena 49. obljetnica smrti legendarnog gradonačelnika Holjevca

Obilježena 49. obljetnica smrti legendarnog gradonačelnika Holjevca

Robert Anić/PIXSELL

Prošlo je 49 godina od smrti jednog od najvažnijih zagrebačkih gradonačelnika - Većeslava Holjevca, koji je, između ostalog, zaslužan za gradnju Novog Zagreba, sljemenske žičare, dvorane Lisinski i industrijalizaciju grada.

Gradonačelnik Milan Bandić i članovi Holjevčeve obitelji položili su vijence i upalili svijeće na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju, gdje je Holjevac pokopan, te kod spomenika Većeslava Holjevca u njegovoj aveniji. 

Većeslav Holjevac - legendarni zagrebački gradonačelnik - od 1952. do 62. uvelike je promijenio sliku grada vizionarskim projektima i gradnjama, a najpoznatiji je kao onaj koji je Zagreb proširio preko Save. Njegova kći, bivša predsjednica Gradske skupštine, Tatjana Holjevac nabrojala je najvažnije projekte svojeg oca.

- Prelazak preko Save s Mostom slobode, koji je dobio ime "sloboda" radi slobode gradnje - da se nisu uguravale zgrade u stari dio grada, nego se otvorilo novo gradilište. Bilo je kukuruzište, čistio se kukuruz da bi se napravio Velesajam, iza toga je napravljen i Most slobode. Tada je Zagreb dobio i aerodrom koji je bio veličine minhenskog aerodroma u to vrijeme, a sljemenska žičara je tada bila najduža žičara u Europi, zaključila je Tatjana Holjevac.