Očekuje se povećan broj komaraca

Očekuje se povećan broj komaraca

Robert Anic/PIXSELL

Zbog ekstremnih kiša tijekom zadnje zime na području Zagreba stvorene su velike poplavne površine koje su uz temperaturu omogućile razvoj legla povećanog broja komaraca.

Zbog ekstremnih kiša tijekom zadnje zime na području Zagreba stvorene su velike poplavne površine koje su uz temperaturu omogućile razvoj legla povećanog broja komaraca, i mi očekujemo da će se one nastaviti razvijati tijekom svibnja i lipnja, kazao je Nikola Benić, voditelj odjela u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Komarci se hrane nektarom i sokovima voća, a grizu samo ženke nakon oplodnje. Za izgradnju jajašaca, kojih snesu od 150 do 400 na površini vode, baricama, površini zemlje ili s donje strane lišća, moraju imati krvni obrok koji sadrži proteine. Razvoj odrasle jedinke traje otprilike od tjedan dana do nekoliko tjedana, ovisno o temperaturi vode.

I dok na Zemlji obitava oko milijun vrsta kukaca, što je oko dvije trećine životinjskih vrsa, zabilježeno je oko 3300 vrsta komaraca, od kojih u Hrvatskoj oko 50 vrsta. Najveću aktivnost komarci pokazuju u sumrak i u svitanje. Osim svrbeža i lokalne reakcije na mjestu uboda ljudi nisu izloženi zdravstvenim rizicima jer za sada na području Zagreba ne postoje epidemiološki uvjeti prijenosa uzročnika zaraznih bolesti.

U prirodi je dobro nositi odjeću dugih rukava i duge hlače, a otkriveni dio tijela treba premazati odgovarajućim sredstvima za odbijanje komaraca. Treba izbjegavati grubo češkanje mjesta uboda komaraca zbog mogućnosti oštećenja kože i unosa infekcije, a svrbež se može ublažiti hlađenjem mjesta uboda ledom