Od 8 do 13 sati otvorene tržnice u Zagrebu, a na Žitnjaku "drive in"

Od 8 do 13 sati otvorene tržnice u Zagrebu, a na Žitnjaku "drive in"

Patrik Macek/PIXSELL

Na tržnicama Dolac, Kvaternikov trg, Trešnjevka i Špansko postavljene su drvene kućice iz kojih će obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) prodavati poljoprivredne proizvode. Omogućit će se i prodaja mliječnih proizvoda. Na tržnicama Dolac, Trešnjevka i Utrina radit će i ribarnice.

"Temeljem Odluke Nacionalnog stožera CZ o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, tržnice će raditi. Radno vrijeme na svim tržnicama bit će od 8 do 13 sati", poručili su iz Tržnica Zagreb. Radit će tržnice Dolac, Utrina, Jarun,  Prečko, Gajnice, Trešnjevka, Kvatrić,  Špansko, Volovčica, Dubec,  Trnsko, Botinec,  Vrapče, Sesvete i Kustošija te "drive-in" Zelena tržnica na Žitnjaku, u Slavonskoj aveniji 50A.


Iz Tržnica Zagreb - podružnice Zagrebačkog holdinga napominju da je do sada na svim lokacijama omogućena prodaja iz zatvorenih objekata - prodavaonica i kioska. 
Na tržnicama Dolac, Kvaternikov trg, Trešnjevka i Špansko postavljene su drvene obrtničke kućice iz kojih će obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) prodavati poljoprivredne proizvode. Omogućit će se i prodaja mliječnih proizvoda. Na tržnicama Dolac, Trešnjevka i Utrina radit će i ribarnice.

Postojeći pultovi za prodaju ribe su ograđeni pregradama, odnosno zaštitom od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Na prostoru Zelene tržnice napravljene su sve predradnje kako bi se omogućila "drive-in" prodaja voća, povrća i cvijeća i za vozila s ciljem pomoći OPG-ovima ali i mogućnosti da građani mogu doći do domaćih proizvoda.

Pored općih mjera i uputa koje propisuje HZJZ,  voditelj Tržnica Zagreb Gačić napominje da su postavili i jasne upute na svim ulazima i vidljivim mjestima, te osigurali strogo pridržavanje mjera udaljenosti između osoba.

Na tržnicama su postavljeni i punktovi za dezinfekciju ruku djelatnika, zakupaca i kupaca, a osigurano je i nošenje zaštitnih maski za lice djelatnika i zakupaca. 
Provodit će se i mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora. 
Navedene mjere poduzete su kako bi se spriječilo širenje zaraze COVIDOM 19, poručuju iz Tržnica Zagreb i mole kupce da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja, kao što je rukovanje.