Od nove i vi možete bankrotirati!

Od nove i vi možete bankrotirati!

Boris Ščitar/PIXSELL

Prezaduženi građani će za nekoliko dana moći pokrenuti postupak osobnog stečaja, a prema procjenama na osobni bankrot moglo bi se odlučiti 10 do 20 tisuća građana koji su dužni do 100 tisuća kuna. Pokretanje postupka otvaranja osobnog stečaja dužnike će koštati 1.300 kuna.

Zakon o stečaju potrošača na snagu stupa s prvim danom nove godine. Njime se predviđa da se postupak stečaja potrošača može otvoriti samo ako je nesposoban za plaćanje, odnosno ukoliko najmanje tri mjeseca uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Kako bi sve bilo spremno za provođenje tog zakona, ovih dana na javnu su raspravu pušteni i prateći pravilnici – o registru postupaka, obliku, načinu i sadržaju vođenja očevidnika savjetovališta i posrednika te obrascima na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača.

Postupak otvaranja osobnog stečaja za dužnike neće biti besplatan. Naime, pokretanje tog postupka koštat će ih 1.300 kuna. Odnosno, dužnik će trebati platiti 300 kuna predujma za savjetovanje u predstečajnom postupku i predujam za pokretanje stečaja pred sudom od 1.000 kuna. Kako je za očekivati da većina dužnika koji ne mogu servisirati svoje obaveze, a stekli su uvjete za otvaranje osobnog bankrota, nemaju financijskih sredstava na raspolaganju, predujam će se isplatiti iz proračuna.

Tijekom postupka osobnog stečaja sredstva koja je dala država trebala bi se naplatiti iz unovčene imovine potrošača. Ukoliko dužnik nema niti novac za plaćanje predujma, moći će biti oslobođen  tog izdatka temeljem regula koje vrijede u sustavu besplatne pravne pomoći.