Održan 17. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Održan 17. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Matija Habljak/PIXSELL

17. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije okupio je brojne hrvatske poduzetnike na jednom mjestu. S kojim se izazovima susreću mladi poduzetnici te kakva je perspektiva u Hrvatskoj za razvoj poduzetništva bile su glavne teme o kojima su govorili stručnjaci s područja ekonomije i gospodarstva.

Gotovo 50 milijardi kuna prihodovali su poduzetnici Zagrebačke županije u 2017. godini. Time je Županija zaslužila visoko drugo mjesto u Hrvatskoj, istaknuo je župan Stjepan Kožić - Mi, kao Županija, i ove ćemo godine našim poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovcima, udrugama civilnog društva, gradovima i općinama osigurati 93 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ipak, Hrvatska u smislu poticanja poduzetništva za većinom zemalja Europe i svijeta još uvijek kaska, naglasio je profesor i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš - Ne možemo se uspoređivati sami sa sobom, moramo gledati što rade drugi u okruženju i to je hrvatski problem. Mi možda trčimo brže nego što smo to radili prije, ali su drugi taj korak protegnuli još brže i više od nas! O tome najbolje svjedoči činjenica da Hrvatska i dalje ne uspijeva u dovoljnoj mjeri privući velike vanjske ulagače kao što to uspijeva našoj konkurenciji.

Kako bi Hrvatska što bolje odgovorila na izazove modernog tržišta, potrebna je sinergija starije i mlađe generacije poduzetnika, rekla je poduzetnica Josipa Majić te istaknula izazove s kojima se mladi susreću na globalnom tržištu - Tu su alati koji nam stoje na raspolaganju, od fondova rizičnog kapitala do online prodaje i zapošljavanja, zatim su tu velika konkurencija i agresivno tržište. Mi mladi bolje znamo što ljudi danas kupuju, vole, žele i što raste, ali nam nedostaje jako puno operativnog i upravljačkog iskustva, primjerice, kako voditi i financirati tvrtku, kako provesti određene poslovne procese i tu je ta sinergija najvažnija.

Jedna od mjera razvoja poduzetništva, ali i gospodarstva, poljoprivrede i gradova su poticajne mjere, a prvi takav natječaj ove godine Zagrebačka županija raspisala je danas. On je namijenjen gradovima i općinama za obnovu komunalne infrastrukture, a iznosi 10 milijuna 200 tisuća kuna.