Održan drugi prosvjed protiv gradonačelnika!

Održan drugi prosvjed protiv gradonačelnika! Održan drugi prosvjed protiv gradonačelnika!

Davorin Visnjić/PIXSELL

U organizaciji nekoliko udruga i inicijativa, na glavnom gradskom trgu u popodnevnim satima održao se prosvjed gotovo tisuću građana koji su tražili opoziv gradonačelnika. ''Bandiću, odlazi'', ''Kriv si'', ''Zatvor'' bile su poruke prosvjednika.

Na prosvjedu se okupilo oko tisuću ljudi, a građani su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Kriv si", "EU prijestolnica smeća - Zagreb", "I Grad Zagreb ima svog Sanadera", "Bandiću kriv si, a u buksi nisi".

Predstavnica Udruge građana Siget Gordana Pasanec rekla je kako su na prvom prosvjedu, 21. prosinca, također na dan izborne šutnje, tražili da Bandić odstupi, a " danas su mu suci i porota "
- Danas mu sudimo zato što suci i pravosuđe ne rade svoj posao kako treba. Mi kao porota danas sudimo i kažemo  kriv si - poručila je Pasanec.

Ustvrdila je kako je prema odredbama zakona o DORH-u i zakona o kaznenom postupku, državni odvjetnik dužan postupiti kada je do njega dopro i samo jedan glas o kriminalnim radnjama. 

Istaknula je i kako Gradu Zagrebu prijete kazne Europske unije zbog neodgovornog zbrinjavanja otpada koje će platiti građani - kroz poskupljenje odvoza otpada.

Članica Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb Mirela Mikić upozorila je na lošu kvalitetu zraka u Novom Zagrebu.
- Pratim mjerenja na postajama za kakvoću zraka svaki dan, godinu i pol dana. Svaki dan ili je sumporovodik ili ozon ili čestice - rekla je Mikić i dodala da za probleme u gospodarenju otpadom nije kriv samo Bandić nego i 'njegova' većina u Gradskoj skupštini koja je izglasala takav plan.

Podsjetila je i da prilikom požara na Jakuševcu u srpnju nije bilo moguće doći do podataka o kakvoći zraka, a da je dan poslije gradonačelnik Bandić rekao kako nema opasnosti za ljude.
- 60.000 ljudi svakodnevno je izloženo tim onečišćenjima. Novi Zagreb će ozdraviti kada Zagreb kaže Bandiću dosta - poručila je Mikić.

Zaposlenik ZET-a Neven Brnjas pitao je gradonačelnika je li mu žao što se nijedan mladi čovjek ne može zaposliti preko javnog natječaja u gradskim firmama, uključujući i onu u kojoj on radi.
Bandiću je poručio kako građani trpe dok on ništa ne radi ako ne vidi debeli profit svojih prijatelja i rođaka, a osvrnuo se i na nedavno potpisivanje novog kolektivnog ugovora za radnike Holdinga.

- Gradonačelniče, je li u redu da se glavnim sindikalistima zatvaraju usta zapošljavajući im djecu i rodbinu, a da bi na televiziji pljeskali za navodnih 400 kuna povišice nauštrb mirovinskih fondova i to nakon 11 godina ne dizanja plaća - upitao je Brnjas.

Prosvjed su organizirali udruga građana Siget, Inicijativa Zagreb te zove, udruga za zaštitu okoliša Uzor iz Resnika, braniteljska udruga Vidra, Zeleni odred te Eko Zagreb.