Održan prosvjed protiv Ovršnog zakona

Održan prosvjed protiv Ovršnog zakona

Tomislav Miletic/PIXSELL

"Dosta je ovršnog terora!" naziv je prosvjeda održanog na Zrinjevcu protiv Ovršnog zakona. Organizatori prosvjeda traže ukidanje sadašnjeg zakona i predlažu novi po uzoru na slovenski ili austrijski model.

Godinu dana nakon prvog prosvjeda, članovi inicijative "Ovršni ustanak" ponovno su organizirali prosvjed protiv Ovršnog zakona za koji kažu da generira dužničko ropstvo i tjera građane na samoubojstvo i na iseljenje. 

Pojednostavljanje i pojeftinjenje postupaka, to je ono što je nama nasušno potrebno. Treba revidirati ulogu FINA-e i javnih bilježnika koji su apsolutno bespotrebni u ovom procesu, a zapravo samo rade nove i nove troškove. Ministarstvo financija mora smanjiti FINA-ine naknade. Također, potrebno je promijeniti i Zakon o obveznim odnosima na način da će se, zapravo, prvo početi plaćati glavnica, a tek onda kamate, rekao je član inicijative, Danijel Galović. 

Članovi inicijative traže i smjenu ministra Bošnjakovića i izmjene u stručnoj radnoj skupini koja radi na novom Nacrtu prijedloga Ovršnog zakona, Ponovno ista ekipa provodi istu agendu. Neće nam sada uzimati u tisućama, uzimat će nam u stotinama kuna; to nema nikakvog smisla. Želimo li rasteretiti naše građane mi moramo, zapravo, napisati posve novi Ovršni zakon, prepisati ga u tri dana. Ako se mogao Lex Agrokor donijeti u tri dana, valjda postoji i tri pravnika koji će napisati i  Lex Ovršni za tri dana, istaknuo je Galović.

Do sada su iz inicijative prikupili preko 30 tisuća potpisa protiv Ovršnog zakona.