Održan štrajk u školama: "Povećanje osnovice nije 5 posto"

Održan štrajk u školama: "Povećanje osnovice nije 5 posto"

Ivo Cagalj/PIXSELL

U 12 sati i 55 minuta završio je jednosatni štrajk nastavnika. Riječ je o članovima Školskog sindikata Preporod koji, od devet sindikata javnih službi, jedini nije pristao na predloženo povećanje osnovice plaća.

Podsjetimo, osam sindikata složilo se s Vladom o povećanju od 3 posto od 1. siječnja i dodatnih 2 posto od 1. rujna, no Preporod i dalje traži povećanje od 18,9 posto. 

Kada mi kažemo 3 posto povećanje osnovice mi moramo u ta 3 posto uračunati 2 posto inflacije koja se predviđa za iduću godinu. To nije, znači, 3 nego je 1 posto. Krivo se prenosi: 3 plus 2 je 5. Nije to 5 nego je to 3,50 ili 3,70 i to tek od mjeseca rujna. To na plaću učiteljice koja ima 30 godina staža otprilike znači 101., 102. kune. U ta četiri mjeseca to je 400 kuna. Kada se podijeli na cijelu godinu onda je to nekih 35 kuna mjesečno, rekao je predsjednik sindikata Preporod, Željko Stipić.

Nastavnici su štrajk počeli čitanjem Deklaracije o materijalnom položaju zaposlenih u školama

Sada se postavlja pitanje: Da li vlada želi da u sustavu odgoja i obrazovanja mi imamo plaće usporedive sa gospodarstvom? Moje je odgovor da ne žele jer da žele onda bi nešto konkretno napravili, napomenuo je Stipić za vrijeme štrajka u jednoj školi.

Iz Vlade pak kaže da je ovo povećanje najviše što su mogli ponuditi, Ovo je ukupna ponuda za sljedeću godinu. Dakle, više od ovoga nema što se sljedeće godine tiče. To je maksimum koji je vlada mogla ponuditi, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić.