Održana dječja utrka u sklopu "Mliječne staze 2017."

Održana dječja utrka u sklopu "Mliječne staze 2017." Održana dječja utrka u sklopu "Mliječne staze 2017."
Foto: HRT Radio Sljeme Foto: HRT Radio Sljeme
Foto: HRT Radio Sljeme Foto: HRT Radio Sljeme
Foto: HRT Radio Sljeme Foto: HRT Radio Sljeme
Foto: HRT Radio Sljeme Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: HRT Radio Sljeme

Povodom osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj na Europskom trgu održana je UNICEF-ova humanitarna dječja utrka u sklopu utrke Mliječna staza 2017. Prvu banku mlijeka u Hrvatskoj pokrenuo je UNICEF s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju.

Dok u cijeloj Europi postoji više od 200 banki humanog mlijeka, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja takvu banku još uvijek nema. UNICEF-ovom humanitarnom utrkom Mliječna staza 2017. želi se prenijeti poruka o važnosti banke humanog mlijeka te osigurati sredstva za provedbu ovog projekta.

Trčimo za djecu kojoj je potrebno majčino mlijeko, a kojima to mlijeko ne mogu osigurati njihove majke. Naime, svake godine se u Hrvatskoj rodi oko 2 000 djece prijevremeno, oko 400 njih bude na odjelima intenzivne skrbi i za njih je majčino mlijeko i hrana i lijek, poručila je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a.

U utrci je sudjelovalo 400 djece, a podršku su im dali i UNICEF-ovi ambasadori, među njima i Maja Vučić te Bojana Gregorić Vejzović.

Utrka je bila genijalna, sudjelovali su ovi najmlađi, od tri-četiri godine do devet-deset i svi su pobijedili, kazala je Maja Vučić.

Humana banka mlijeka osigurava najkvalitetniji obrok za sve one klince kojima je iz nekog razloga onemogućeno dojenje, poručila je Bojana Gregorić Vejzović.

Sutra će u utrci sudjelovati i tisuću 500 odraslih. Utrka će krenuti s Kvaternikova trga u 18.30 sati od kada će u tome dijelu grada biti i posebna regulacija prometa.