Održana međuresorna pokazna vježba u kompleksu tvrtke Pliva

Održana međuresorna pokazna vježba u kompleksu tvrtke Pliva

HRT, Radio Sljeme

U kompleksu tvrtke Pliva održana je međuresorna pokazana vježba „TIM 1836 - 2018". Nositelj vježbe je MUP, a cilj je prikazati zajedničku sposobnost snaga Hrvatske policije, Hrvatske kopnene vojske, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i Vatrogasne postrojbe tvrtke Pliva.

U kompleksu tvrtke Pliva procurili su metanol i tionil klorid, no nema bojazni jer to je tek vježba kako bi se provjerile operativne snage i zajednička funkcionalnost resornih službi. Kako ide scenarij vježbe? Nakon što SOA dojavi informaciju da se planira napad na postrojenje Plive koji je dio kemijske industrije gdje bi se tijekom napada eksplozivnim sredstvom moglo doći do otpuštanja toksičnog materijala, saziva se stožer, koji dalje upravlja ljudima na terenu. Ova vježba ne obuhvaća apsolutno sve segmente kakve bi imali u realnoj situaciji. Današnja vježba ima svoj ograničeni scenarij, ali u realnoj situaciji to bi zehtjevalo puno više aktivnosti, angažmana i uključivanja građana, provjera sustava evakuacije, mogućnosti dostavljanja brze informacije građanima, rekao je načelnik Uprave Policije, Krunoslav Borovec.

Prva na teren izašla je vatrogasna postrojba Plive. Sama vježba je preventivna tako da sve službe u slučaju ovakvih incidenata točno znaju što mogu odraditi u kojem trenutku intervenirati što je jako dobro i sad se vidi i na koji način i stožer funkcionira, dodao je Branko Čerkez, zapovjednik vatrogasne postrojbe Pliva.

Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, pohvalio je cjelokupnu vježbu. To je još jedan doprinos jačanju sustava i razvoju sustava Domovinske sigurnosti.

Svake godine Pliva organizira ovakvu vježbu na drugoj lokaciji. Stožer okuplja 12 osoba dok je oko 136 učesnika intervencije vatrogasaca, policije, vojske i hitne medicinske pomoći, a u realnim situacijama pronašlo bi se i više osoba - potvrdio je Čerkez.